Transgaz a primit o scrisoare din partea FGSZ – operatorul national de transport de gaze naturale din Ungaria, in care compania anunta ca gazoductul Romania-Ungaria-Austria se va opri in Ungaria, dupa ce Consiliul de Supraveghere al FGSZ a considerat ca dezvoltarea acestuia catre statul austriac nu este eficienta din punct de vedere economic. Oficialii Transgaz spun ca dezvoltarea proiectului BRUA pe teritoriul Romaniei ramane neafectata chiar si in urma acestui anunt.

“Prin aceasta scrisoare am fost informati asupra faptului ca FGSZ nu poate derula procedura planificata din cauza lipsei aprobarii necesare din partea Consiliului de Supraveghere al companiei, motivata de probleme de eficienta economica. Partea ungara a propus in schimb, derularea procesului de sezon deschis angajant doar pentru punctul de interconectare Romania-Ungaria, urmand ca volumul de gaze de 4,4 mld.mc/an, care ar proveni dinspre Romania sa fie distribuit din Ungaria inspre Slovacia, Ucraina, Croatia sau Serbia. In paralel, FGSZ ar urma sa continue discutiiile cu operatorul de transport gaze din Austria (Gas Connect) pentru a identifica posibilitati de transport fizic dinspre Ungaria inspre Austria”, mentioneaza oficialii Transgaz.

Acestia adauga faptul ca Transgaz va avea in vedere ca planificarea si desfasurarea procesului sa tina seama de toate obiectivele pe care coridorul BRUIA si le-a propus, inclusiv pentru asigurarea alimentarii sale cu gaze prezumat a fi produse in Marea Neagra.

Proiectul BRUA este dezvoltat in contextul diversificarii surselor de alimentare cu gaze naturale a tarilor europene, cresterii securitatii alimentarii cu gaze naturale a Romaniei prin acces la noi surse, precum si pentru facilitarea accesului pietei din Centrul si Sud - Estul Europei la resursele de gaze naturale din regiunea Caspica.

Proiectul va asigura pe directia Bulgaria o capacitate de transport in ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an si pe directia Ungaria o capacitate de transport de 1,75 mld.mc/an in faza I si 4,4 mld.mc/an in faza II. In prezent Transgaz se afla in plin proces de implementare a fazei I a proiectului, beneficiind si de suportul financiar din partea Uniunii Europene.

Transgaz a semnat anul trecut cu Comisia Europeana Acordul de Finantare a coridorului de transport Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA), finantat in faza I cu 179,32 mil. euro, fonduri nerambursabile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri