Compania Transilvania Broker, al treilea cel mai mare broker de asigurari din Romania, este asteptata sa publice vineri prospectul de oferta publica initiala secundara de vazare de actiuni, compania urmand sa se listeze in piata principala administrata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

ASF a aprobat saptamana aceasta prospectul, societatea realizand ultimele demersuri necesare listarii pe bursa. IPO-ul va fi intermediat de casa de brokeraj Goldring, care anul acesta a adus pe BVB si producatorul de utilaje industriale AAGES Targu Mures (AAG). Principalii actionari ai societatii sunt Gabriel Login si Dan Niculae, cu 60%, respectiv 40% din capital.

La sfarsitul anului trecut, Transilvania Broker avea o cota de piata de 5,8%, prime intermediate de 360 mil. lei si 925.000 clienti unici.

Conform raportarilor transmise de societatile de asigurare pana la data de 5 septembrie 2017, in primul semestru al acestui an, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au inregistrat un profit cumulat de 5,04 mld. lei, cu 8% mai mult decat in perioada similara din 2016.

Avand in vedere faptul ca s-a inregistrat o scadere a comisionului pe RCA, fapt care a redus veniturile brokerilor cu circa 27%, Transilvania Broker a decis sa ia o serie de masuri pentru a compensa scaderile de comisioane si plafonarile preturilor la politele RCA.

Retail jobs

“Pentru inceput, compania Transilvania Broker si-a restructurat portofoliul, crescand ponderea asigurarilor facultative. Aceasta decizie a dus la cresteri importante inregistrate la sfarsitul S1 2017 fata de aceeasi perioada a anului 2016”, mentioneaza oficialii companiei.

Astfel, Transilvania Broker a inregistrat o crestere de 62% pe segmentul asigurarilor de sanatate, de 28% pe asigurarile de viata, de 13% pe asigurarile de garantii, de 6% pe asigurarile de incendiu si de 5% pe asigurarile de raspunderi.

Comisionul mediu pe piata de brokeraj calculat ca raport intre primele intermediate si veniturile obtinute de primii 10 brokeri de asigurare in primul semestru al anului 2017 a fost de 14,8%, fata de 17,25% in S1 2016.

In acest top, Transilvania Broker a obtinut una din cele mai mari valori ale comisionului mediu de pe piata, de 15,17%.

Citeste si:
Bursa românească, pentru prima dată în istorie mai mare decât cea...
România, peste Ungaria. Bursa...
Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri