15 Decembrie 2017

Transgaz ia un credit de 50 mil. euro de la BEI pentru gazoductul BRUA



Banca Europeana de Investitii (BEI) a anuntat joi ca va acorda primul sau credit in lei catre o companie din Romania, respectiv un imprumut echivalent cu 50 de milioane de euro, care va fi acordat companiei Transgaz.

Fondurile de la BEI vor finanta constructia unui nou coridor european de transport al gazelor naturale (BRUA) pentru a crese securitatea aprovizionarii cu gaz si a reduce dependenta energetica prin diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare

'Acesta este primul credit BEI furnizat in lei catre o companie de la lansarea operatiunilor BEI in Romania, in anul 1992. Creditul va oferi Transgaz o mai mare flexibilitate in a evita riscurile cursului de schimb in finantarea infrastructurii de gaze din regiune. Proiectul contribuie la extinderea numarului de furnizori de gaze din Europa de Sud-Est si deschide piata regionala la o competitie crescuta', a declarat vice-presedintele BEI, Andrew McDowell, citat de Agerpres.

'Pentru compania noastra, aceasta linie de finantare face parte dintr-un set de masuri cheie pe care ne bazam pentru marile noastre proiecte de infrastructura', a declarat directorul general al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian.

Noua conducta reprezinta prima faza a sectiunii din Romania a gazoductului BRUA. Proiectul Transgaz-Brua Gas Interconnection, ale carui costuri sunt estimate la peste 500 milioane de euro, a primit un grant de 179 milioane de euro din partea Comisiei Europene in cadrul Facilitatii Conectarea Europei.

Fondurile de la BEI vor finanta constructia unei conducte de gaze naturale cu o lungime de 478 de km intre localitatile Podisor si Recas, precum si a trei statii de compresoare amplasate la Podisor, Bibesti si Jupa in Romania.

Banca Europeana de Investitii, cu sediul in Luxemburg, a fost constituita prin Tratatul de la Roma din 1958. Actionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activitatilor de creditare ale BEI este pus pe finantarea de proiecte ce promoveaza o dezvoltare regionala echilibrata si coeziunea economica si sociala intr-o Uniune Europeana extinsa.



Citeste si