Cele mai populare 10 actiuni de pe AeRO, piata destinata startup-urilor, IMM-urilor si societatilor transferate de pe fosta bursa Rasdaq, au avut un an per ansamblu pozitiv, vedetele anului fiind compania feroviara Remarul 16 Februrarie (REFE) si furnizorul de servicii de training IT Bittnet Systems (BNET).

Pentru realizarea articolului au fost luate in calcul doar actiunile tranzactionate pe AeRO care au inregistrat o valoare a tranzactiilor de cel putin 1 mil. lei in 2017.

Investitorii care la inceputul anului au avut plasamente in actiuni Remarul 16 Februarie si-au marit de cinci ori investitia pana in prezent, dupa o crestere de 400% a titlurilor REFE. Compania din Cluj-Napoca se ocupa de modernizarea si constructia materialului ruland de cale ferata, aceasta anuntand in septembrie ca a cumparat Uzina de Vagoane Aiud de la Transferoviar Grup. Uzina are afaceri atat cu societatea CFR Marfa, cat si cu grupuri din Franta sau Germania.

In august, Remarul isi revizuise in urcare cu aproximativ 60% cifra de afaceri bugetata in acest an (la 25 mil. lei).

O alta stire pozitiva care a contribuit la cresterea spectaculoasa a companiei feroviare a fost anuntul de la inceputul acestei luni potrivit caruia Remarul va distribui anul viitor dividende cu un randament de 14%.

Compania Evolutie actiuni 2017 Valoare tranzactii 2017 (mil. lei)

Remarul 16 Februarie +400% 1,09
LCS Imobiliar Cluj +287% 1,77
Bittnet +42% 5,28
Electroprecizia +28% 1,62
Bucur Bucuresti +23% 1,06
Life is Hard +8% 1,99
Moara Cibin Sibiu +5,5% 1
Comat Galati +1% 1,67
Imotrust Arad -2,2% 1,17
Iproeb Bistrita -18% 2,44

Pe locul al doilea in topul cresterilor de pe AeRO in 2017 s-a aflat dezvoltatorul LCS Imobiliar Cluj (LCSI), cu o crestere de 287%. Evolutia a venit insa ca urmare a unui numar redus de tranzactii, dar cu o valoare ridicata.

Bittnet Systems (BNET), de departe cea mai tranzactionata actiune de pe AeRO, cu un rulaj total de 5,2 mil. lei in 2018, a crescut in termeni reali cu aproximativ 42%. In termeni nominali, actiunea BNET este in prezent cu 28% mai jos decat la inceputul anului, corectia venind ca urmare a faptului ca firma a realizat o splitare a actiunilor in iulie, fiecare actionar de la acel moment primind o actiune gratuita pentru fiecare detinuta. Compania condusa de fratii Cristian si Mihai Logofatu s-a remarcat printr-o intreaga serie de operatiuni corporative, realizand un plasament privat de obligatiuni in valoare de 1 mil. euro (pentru achizitionarea Gecad Net) si pregatindu-se totodata pentru lansarea unei majorari de capital cu aporturi in numerar 807.000 lei.

Dintre actiunile lichide de pe AeRO, cea mai slaba evolutie a avut-o producatorul de cabluri electrice Iproeb Bistrita (IPRU), care a scazut cu 18%. Compania a intrerupt in primul semestru fabricatia de stalpi metalici si a sistat, pana in iunie, obiectivului de investitii pentru liniile LEA 400, Resita-Pancevo (linie electrica intre Romania si Serbia). Ca urmare, afacerile Iproeb s-au redus cu 17% in primul semestru din 2017, ajungand la 46,3 mil. lei, in vreme ce profitul a cazut cu 63%, la 1,6 mil. lei.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri