Asociatia Brokerilor a cerut oficialilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sa amane orice crestere a valorii tarifelor aplicate participantilor la sistemul bursei, cel putin pana la data dobandirii de catre piata de capital din Romania a statului de piata emergenta. Acestia spun ca o marire a tarifelor ar duce la scaderea lichiditatii.

„Majorarea tarifelor pentru participanti reprezinta o noua bariera importanta in calea dezvoltarii segmentului de retail, intrucat se va reflecta in cresterea costurilor de tranzactionare ale investitorilor”, se mentioneaza intr-un comunicat al Asociatiei.

Brokerii subliniaza ca BVB nu a reusit sa revina la nivelul de lichiditate atins in anul 2007, in ciuda listarilor importante din ultimii ani.

„Astfel, desi in perioada 2007 - 2017 numarul de emitenti listati pe piata principala a BVB. a crescut de la 59 la 87, valoarea medie zilnica tranzactionata in cursul anului 2017 a atins doar nivelul de 10,5 milioane euro, fata de 16,6 milioane euro in 2007. Numarul intermediarilor a scazut semnificativ, la 34 de intermediari la aceasta data, fata de 73 in anul 2007, iar tendinta de scadere continua”, spun reprezentantii Asociatiei Brokerilor, care atrag atentia si asupra faptului ca vor avea costuri mai mari anul viitor in contextul implementarii reglementarilor MiFID II/MiFIR si GDPR.

Nu in ultimul rand, acestia spun ca BVB avantajeaza brokerii care lucreaza preponderent cu clienti institutionali, in detrimentul brokerilor de retail, avand in vedere introducerea unui tarif fix pe ordin executat, majorarea tarifelor pentru punctele de acces la sistemul de tranzactionare si reducerea comisionului de tranzactionare aplicat la valoarea unui ordin executat.

Citeste si:
Cresterea tarifelor de catre bursa poate incalca legea concurentei
Cresterea tarifelor de catre...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Asociatia Brokerilor pierde lupta pentru tarife cu BVB