Noul Cod Fiscal, cat si "noul program de guvernare" vehiculat de liderii coalitiei odata cu formarea Guvernului Viorica Dancila, pot face din Bursa de la Bucuresti una dintre cele mai atractive piete din lume in ceea ce priveste regimul de taxare al castigurilor din investitii. Astfel, dupa scaderea cu 6 puncte procentuale a impozitului pe castigurile de capital, liderii PSD vorbesc din nou de eliminarea impozitului pe dividende, o promisiune mai veche din programul de guvernare cu care PSD si ALDE au castigat alegerile.

Pana acum, cea mai importanta modificare fiscala cu efect pe bursa este reducerea impozitului pe castigurile de capital, de la 16% la 10%, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Aceasta masura de relaxare fiscala isi produce deja efectele si veti observa castiguri nete mai mari atat din dobanzile bancare, cat si de pe urma cupoanelor virate de companiile care au emis obligatiuni. De asemenea, in 2019, cand veti depune fisa fiscala aferenta castigurilor obtinute pe piata de capital in acest an, veti plati un impozit de doar 10%, unul dintre cele mai mici din lume luand in calcul perioada de detinere (1 - 365 zile).

Declaratia 600, o bataie de cap pentru investitori: depunerea ei, amanata pana la 1 martie

Conform noului Cod Fiscal, un investitor care obtine pe parcursul unui an venituri din investiti mai mari decat echivalentul a 12 salarii minime pe economie (12*1.900 lei = 22.800) este obligat sa plateasca catre stat contributia la asigurarile de sanatate (CASS). Pe de alta parte, potrivit avocatilor de la Schoenherr, un investitor trebuie sa stie ca veniturile care se iau in calcul la determinarea depasirii plafonului, pe langa veniturile din investitii (dobanzile, dividendele si castigurile din transferul titlurilor de participare), sunt si:

  • veniturile nete din activitati independente
  • veniturile brute din asocieri cu persoane juridice
  • veniturile nete sau normele de venit pentru veniturile din chirii
  • veniturile nete sau normele de venit pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura
  • veniturile brute din alte surse

Daca aceste venituri din 2017, insumate, depasesc plafonul de 22.800 lei, atunci persoana fizica trebuie sa depuna declaratia 600, pana pe 1 martie 2018, conform unui proiect publicat pe site-ul Ministerului de Finante, urmand sa achite contributia de asigurari sociale de sanatate in valoare de 2.280 lei/ an, in 4 transe, indiferent de valoarea veniturilor mentionate mai sus.

Daca plafonul de 22.800 lei nu a fost atins, atunci persoana fizica nu are obligatia depunerii declaratiei 600.

"Veniturile din investitii estimate ca se vor obtine in 2018 nu vor fi supuse ca atare CASS in 2018. In schimb, acestea vor fi luate in calcul pentru stabilirea CASS din anul urmator celui in care au fost obtinute, adica in 2019. De exemplu, un investitor caruia i-au fost distribuite dividende in 2017, chiar daca aceste dividende nu au fost efectiv platite, in valoare de cel putin 22.800 lei (inainte de impozit) este obligat sa depuna declaratia 600 in anul 2018", a explicat Anamaria Tocaci, Tax Manager in cadrul biroului din Bucuresti al Schoenherr.

O alta schimbare importanta in Codul Fiscal 2018, de aceasta data in sfera companiilor, are legatura cu societatile care desfasoara activitati in domeniul pietei de capital, care de la 1 ianuarie nu mai sunt excluse de la aplicarea obligatorie a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

"Aceasta inseamna ca, din punct de vedere al obligatiilor fiscale datorate, societatile din domeniul pietei de capital care au avut venituri de maxim 1.000.000 euro la 31 decembrie 2017 vor deveni, incepand cu 1 ianuarie 2018, microintreprinderi, si vor plati un impozit de 1% din venituri, daca au cel putin un angajat sau 3%, daca societatea nu are angajati, completeaza Anamaria Tocaci.

Sursa foto: Eviart_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri