7 Februarie 2018

Pietele bursiere europene ar putea inregistra cea mai defavorabila zi de tranzactionare dupa Brexit



Pietele bursiere europene ar putea inregistra cea mai defavorabila zi de tranzactionare dupa votul Brexit, in iunie 2016, dupa ce vanzarile masive de active s-au extins pe plan global pentru a treia zi, transmit Reuters si Financial Times, citate de Agerpres.

Turbulentele din SUA si Asia s-au extins si pe pietele europene, indicele pan-European STOXX 600 a scazut marti dimineata cu 2,2%, a saptea zi de declin consecutiv si cea mai defavorabila zi de dupa 27 iunie 2016.

Bursa de la Londra a deschis sedinta de marti in scadere cu 3%, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt inregistra un declin de 3,60%, in timp ce indicele principal CAC 40 al Bursei de la Paris a scazut cu 3,10%. Cel mai semnificativ declin, de 5,2%, l-a inregistrat grupul bancar elvetian Credit Suisse la Bursa de la Zurich.

Indicele FTSE MIB al Bursei italiene a scazut cu 3,6%, iar indicele Ibex al Bursei spaniole inregistra un declin de 3,36%.

Richard Jerram, economist sef la Bank of Singapore, a afirmat: "In ultimul timp pietele financiare s-au concentrat pe politica monetara a Rezervei Federale a SUA (Fed) si pe cresterea randamentelor obligatiunilor, astfel incat reactia negativa la majorarea solida a salariilor nu este surprinzatoare".

Principalii indici ai bursei de pe Wall Street, Dow Jones Industrial Average si S&P 500 Index, au inregistrat in timpul sedintei de tranzactionare de luni cel mai semnificativ declin incepand din 2011, in conditiile in care investitorii estimeaza ca Rezerva Federala a SUA (Fed) va fi nevoita sa majoreze rapid dobanzile dupa ce randamentul la obligatiunile de stat pe 10 ani a atins cea mai ridicata valoare din ultimii patru ani.

Indicele Dow Jones s-a depreciat pana la finalul sedintei de luni cu 4,60%, ajungand la valoarea de 24.345,75 puncte, in scadere cu 1.175,21 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente, in timp ce indicele S&P 500 a scazut cu 4,10%, la 2.648,94 puncte, iar indicele Nasdaq Composite Index a inregistrat un declin de 3,78%, la 6.967,53 puncte.

Turbulentele de luni au coincis cu instalarea noului presedinte al Fed, Jerome Powell, care a dat asigurari ca sistemul financiar american este "mai solid si mai rezistent" decat inainte de criza financiara globala.

Volatilitatea s-a extins si pe pietele din Asia, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong si indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai inregistrau marti un declin de 3,24% si, respectiv, de 2%, in timp ce indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze a scazut cu 5,26%, la 21.487,87 puncte. In Australia, indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 2,74% in prima ora a sedintei de tranzactionare de marti.

Indicele MSCI, care monitorizeaza pietele din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Japoniei, a inregistrat un declin de 2%, cel mai semnificativ incepand din 2016.

"Este o indelung asteptata corectie, determinata de temerile investitorilor ca Rezerva Federala a SUA (Fed) va fi nevoita sa majoreze rapid dobanzile. Declinul ar putea continua o perioada, pana cand valoarea actiunilor va ajunge la un nivel relativ atractiv", a afirmat Ben Kwong, analist in Hong Kong.

"Apreciem ca normala valoarea vanzarilor la burse, dar viteza cu care se realizeaza nu este normala", a apreciat Michael Purves, analist la Weeden & Co in New York.



Citeste si