“Ceea ce m-a intrigat constant in cei peste 20 de ani de cand urmaresc evolutiile pietelor financiare a fost ambitia principalelor platforme de tranzactionare si informare de a explica in mod savant orice miscare a pietelor financiare, chiar si cele pe termen scurt. Adevarul este ca de multe ori tranzactiile pe termen scurt au ca simplu corespondent dorinta de a specula, poate o eroare majora de tranzactionare (“fat finger”), poate un algoritm de tranzactionare care a luat-o razna sau poate, pur si simplu, o decizie irationala”, mentioneaza Craciun intr-o postare publicata pe blogul personal.

Seful BCR Pensii s-a declarat pus pe ganduri de recentele stiri care explica declinul bursei americane prin faptul ca in SUA au fost publicate date peste asteptari ale pietei muncii, ceea ce va duce o decizie a Fed de a creste dobanzile mai rapid.

“Serios? De cand bursele reflecta rezultate economice peste asteptari prin scaderi zilnice record? Pentru ca bursele sunt considerate a fi un bun barometru al mersului economiei. Or, in momentul de fata nu exista semnale cum ca economia americana ar fi amenintata de recesiune. Si atunci in ce nota ar trebui citita corectia zilelor trecute? Sa nu uitam, cea mai mare cadere nominala a indicelui Dow Jones raportata intr-o singura zi”, spune Radu Craciun.

Acesta considera ca, in principiu, este vorba despre lipsa de convingere cu care investitorii tranzactioneaza actiunile americane de o buna perioada de timp. “Mai toata lumea era constienta de evaluarile deja intinse la maxim ale actiunilor americane si totusi nimeni nu dorea sa paraseasca turma. Temerea ca ar putea sa piarda o parte din “raliu”, chiar daca acesta nu mai avea justificare in fundamentele microeconomice, i-a facut pe multi investitori sa continue sa ramana in piata, in pofida temerilor in crestere”.