28 Martie 2018

Un secretar de stat confirma: Nicio companie a statului nu vine pe Bursa de Valori Bucuresti in urmatorii 2 ani



Statul roman nu va lista niciuna dintre companiile pe care le are in portofoliu pana la inceperea propriu-zisa a activitatii Fondului Suveran de Investitii (FSI), a declarat Valentin Mavrodin, secretar de stat in Ministerul Finantelor, acesta inaintand un termen de doi ani de zile pana la urmatorul IPO pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Mavrodin confirma astfel temerile investitorilor si ale reprezentantilor BVB privind noi amanari ale listarilor, in contextul in care companiile profitabile ale statului vor trebui sa fie transferate in portofoliul Fondului Suveran. Ultimul IPO initiat de statul roman pe bursa locala a fost cel al Electrica, in anul 2014.

"Companiile incluse in FSE pot fi listate pe bursa, insa trebuie mentionat ca vorbim doar de companiile de stat care inregistreaza profit. Din aceasta perspectiva, cu siguranta la FSI va exista si abordarea privind listarea la bursa a companiilor", a mentionat Valentin Mavrodin, in cadrul unei conferinte organizata de ziarul Bursa.

Intrebat cand vor avea loc si listarile propriu-zise, avand in vedere timpul necesar infiintarii si inceperii activitatii FSI, Mavrodin a declarat ca listarile vor avea loc "probabil peste doi ani".

Statul poarta in prezent negocieri cu reprezentantii Eurostat pentru a-i convinge sa clasifice Fondul Suveran in afara bugetului de stat. O includere in buget a FSI ar reprezenta un dezastru pentru Guvern, care nu isi permite sa adauge noi sume la deficitul bugetar oricum impins la maxim.

"Daca va fi clasificat pe buget, cu siguranta Fondul Suveran nu va mai fi infiintat pentru ca nu poti sa adaugi la un deficit de 3% o entitate care sa mareasca si mai mult aceasta cifra", spune Mavrodin.

Clasificarea pe buget ar face ca toate investitiile initiale ale FSI sa intre pe deficit, urmand ca Fondul sa revina pe plus doar pe termen lung (5-10 ani), daca respectivele plasamente se dovedesc a fi profitabile.

Vechile probleme ale statului: Management independent doar pe hartie si cu mandate de cateva luni

Pentru a convinge Eurostat sa nu clasifice Fondul Suveran pe buget, statul roman trebuie sa asigure un managemenet independent si sa nu incerce sa impuna decizii de investitii.

"Este important de mentionat ca activitatea FSI va fi independenta, punandu-se accent pe aceasta abordare si in discutiile cu Eurostat, aceasta fiind o conditie esentiala pentru a nu fi trecut pe buget. Din zona publica, in management vor putea participa maxim doua persoane. Gestionarea portofoliului de actiuni si a investitiilor va fi total independenta. Statul vine doar cu strategia generala", spune Valentin Mavrodin.

Secretarul de stat adauga faptul ca FSI va avea un management initial, cu mandate de 5-6 luni, care se va ocupa de primele etape ale infiintarii fondului, urmand ca ulterior, "dupa 6-12 luni, sa se selecteze un nou management care va realiza efectiv administrarea portofoliului".

Statul roman are o lunga istorie de imixtiune in conducerea companiilor pe care le controleaza, sau unde este actionar, cele mai recente exemple numindu-se Electrica si Hidroelectrica. De asemenea, la finalul anului trecut, Camera Deputatilor a aprobat o lege care pune cele mai importante companii de stat din Romania pe lista exceptiilor de la aplicarea legislatiei privind guvernanta corporativa. In aceste conditii ramane de vazut daca reprezentantii Guvernului vor reusi sa se tina de promisiuni si sa permita o administrare cu adevarat independenta a FSI.

In prezent, actul normativ al Fondului Suveran trebuie sa fie aprobat de Parlament, urmand ca forma finala a acestuia sa fie trimisa Eurostat. Daca institutia europeana va fi de acord sa clasifice fondul in afara bugetului, FSI va intra in ultimele etape ale infiintarii, si anume cele ce tin de infrastructura resurselor umane, preluarea portofoliului de actiuni, alegerea sediului, etc.



Citeste si