Cele mai importante obiective: cresterea si diversificarea

Orice investitor cauta in primul rand profitul. Chiar daca pietele financiare din intreaga lume au devenit tot mai corelate, aproape de fiecare data cand o piata sau un anumit activ scade, o alta piata, sau un alt instrument financiar, va oferi posibilitatea inregistrarii unor profituri.

Cel mai mare avantaj al investitiilor pe pietele internationale este reprezentat tocmai de diversificare si de posibilitatea de a inregistra profit atunci cand o anumita clasa de active scade. In 2017, de exemplu, investitorii in actiuni rusesti sau titluri de stat japoneze au inregistrat pierderi de pana la 5%, insa bursa americana, petrolul si aluminiul au oferit radamente cuprinse intre 15 si 30%.

Atentie la informatiile din pietele straine

Cand investiti in actiuni romanesti sau pe piata de capital romaneasca, accesul la informatii este oarecum natural si in buna parte puteti face plasamente bazate exclusiv pe propria analiza.

Prima aplicatie de educatie...
Citeste si: Prima aplicatie de educatie financiara pentru copii, omologata de MEN

Pe pietele externe insa, informatiile sunt adesea "second-hand" si fara indoiala va trebui sa va bazati pe surse de incredere si pe analizele si instrumentele pe care brokerul cu care lucrati vi le pune la dispozitie.

Gradul de transparenta al companiilor din pietele straine variaza extrem de mult in functie de tara din care provin, asa ca uneori informatiile primite de la terti va vor fi esentiale cand alegeti in ce va plasati banii.

Riscul politic

Indiferent ca ne place sau nu, factorul politic afecteaza nu doar piata financiara romaneasca, ci si orice piata internationala. Cand va plasati banii pe piete externe, luati in calcul si eventualele decizii majore pe care guvernele locale sunt asteptate sa le adopte.

In SUA, de exemplu, Bursa de la New York a fost constant influentata de anunturile si declaratiile facute de presedintele Donald Trump dupa alegerea sa in 2017. Chiar luna trecuta, actiunile Amazon au scazut si cu 4% intr-o singura zi dupa o serie de postari facute Trump cu privire la taxele care ar putea sa fie impuse retailerilor.

Este oficial: optiunile...
Citeste si: O vara trista pentru traderi: restrictii pe CFD-uri si optiuni binare

De cealalta parte, guvernele mai autoritare, precum cel din China, adesea pot lua decizii cu o puternica influenta asupra felului in care se tranzactioneaza instrumentele financiare.

Diferentele valutare

Un lucru la care trebuie sa fiti atenti cand investiti pe pietele internationale sunt diferentele de curs, din acest motiv fiind important sa analizati si sa fiti in permanenta la curent cu miscarile valutare.

Diferentele de curs va pot afecta castigurile, insa la fel de bine acestea pot lucra in favoarea voastra daca intrati intr-o piata in care trendul valutar va este favorabil.

XTB Romania: Cursul ar putea...
Citeste si: XTB vede un curs de aproape 4,8 lei/euro la finalul anului

Accesibilitatea pietelor internationale

Faptul ca am ajuns sa discutam despre valute ca fiind un factor in functie de care faceti investitiile arata cat de accesibile au devenit pietele internationale pentru investitorii obsinuiti. Cu un efort minim, traderii pot avea acces in ziua de astazi la sute sau chiar mii de instrumente si piete financiare, din care trebuie sa aleaga cu atentie doar dupa ce si-au facut propria analiza cu privire la acestea.

Concluzii

Cuvantul de ordine cand investiti pe pietele internationale trebuie sa fie "informarea". Faptul ca va plasati banii pe o piata pe care nu o cunoasteti in mod natural implica riscuri, iar acestea pot fi diminuate doar daca va faceti 'temele' si va folositi de toate instrumentele de analiza pe care le aveti la dispozitie. Cand investiti intr-o piata straina aveti mereu in vedere obiectul final tintit, costurile de tranzactionare, potentialul de castig si propria toleranta la risc.

Sursa foto: Shutterstock