Bursa de Valori Bucuresti a incheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net consolidat de 4,03 milioane lei, cu 42% mai mare comparativ cu cel din perioada similara a anului trecut, rezultat obtinut in proportie de 93% din segmentul de tranzactionare al grupului, conform rezultatelor financiare publicate miercuri.

Indicele principal al pietei - BET - a inregistrat in primele trei luni o crestere de 12,4%, dupa ce la jumatatea lunii martie a atins un nivel de 8.816 puncte, maximul ultimilor 11 ani, scrie Agerpres.

"Cresterea inregistrata de bursa de la Bucuresti este cea mai mare din randul indicilor principali ai burselor din Uniunea Europeana, potrivit datelor Reuters, in conditiile in care doar 9 piete europene au avut indicii principali pe plus dupa primele trei luni ale anului", se mentioneaza in comunicatul BVB.

Activitatea de tranzactionare a inregistrat o crestere semnificativa in primul trimestru din 2018. Valoarea totala a tranzactiilor realizate pe toate pietele a depasit 3,7 miliarde lei, in crestere cu 30% fata de acelasi trimestru al anului anterior. Pe piata reglementata au fost realizate tranzactii cu actiuni de 3,52 miliarde lei. Valoarea medie zilnica a fost de 53,68 milioane lei, in crestere cu 24% fata de primul trimestru al anului anterior.

Capitalizarea bursiera a companiilor romanesti a depasit 21,5 miliarde euro la finalul lunii trecute, in timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piata reglementata a BVB s-a apropiat de 39 miliarde euro in ultima sedinta de tranzactionare a lunii martie.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, activitatea desfasurata de Depozitarul Central in primul trimestru al anului 2018 a crescut in ceea ce priveste operatiunile de decontare locala, in special pe seama cresterii volumelor tranzactionate la BVB (crestere cu 33% fata de T1 2017) si a cresterii portofoliului administrat (crestere cu 14% in primul trimestru din 2018 fata perioada similara din 2017 de la 37,14 miliarde lei la 42,30 miliarde lei).

In primele trei luni din 2018, Grupul BVB a inregistrat o crestere cu 61% a profitului operational consolidat, pana la valoarea de 4,77 milioane lei (2,96 milioane lei in primul trimestru din 2017), in conditiile cresterii semnificative a activitatii de tranzactionare, pe fondul unui inceput de an foarte bun.

Veniturile operationale ale Grupului BVB au urcat cu 29% in primele trei luni ale anului fata de perioada similara a anului 2017, pana la un nivel de 11,9 milioane lei (9,19 milioane lei in primele trei luni din 2017), majorare determinata in principal de cresterea valorii totale a tranzactiilor derulate pe pietele BVB.

Veniturile generate de BVB, reprezentand segmentul de tranzactionare al Grupului, au fost de 8,13 milioane lei in primul trimestru al anului 2018 (excluzand tranzactiile intragrup), in crestere cu 35% fata de primul trimestru al anului 2017.

Cheltuielile operationale consolidate au cumulat 7,13 milioane lei, inregistrand o crestere cu 14% fata de primele trei luni ale anului trecut, "cu mult sub nivelul de crestere al veniturilor", potrivit reprezentantilor BVB.

Cresterea cheltuielilor de personal in perioada ianuarie-martie de la 3,50 milioane lei in T1 2017 la 4,13 milioane lei in T1 2018 se datoreaza, in principal, aplicarii incepand cu anul 2018 a unei noi politici de recunoastere trimestriala a cheltuielilor estimate privind beneficiile acordate fata de T1 2017, cand nu au fost estimate astfel de cheltuieli.

Veniturile financiare din primul trimestru al anului 2018, in crestere cu 15%, au fost obtinute in principal din dobanzile aferente activelor financiare plasate in titluri de stat si depozite bancare atingand valoarea de 0,67 milioane lei. Veniturile financiare nete, in suma de 0,21 milioane lei, au inregistrat o scadere cu 53%, pe fondul inregistrarii diferentelor nefavorabile nerealizate de curs valutar din reevaluarea instrumentelor financiare in valuta (dolari) de 0,46 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului 2017, cand diferentele nefavorabile au fost de 0,15 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri