Cele mai mari companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au marit anul trecut salariile brute in medie cu 11%, iar in 2018 acestea sunt asteptate sa urce cu 18-20% pentru a mentine lefurile nete ale angajatilor, in conditiile transferului anumitor contributii la asigurarile sociale de la angajatori la angajati.

Nuclearelectrica (SNN) si-a rasplatit cel mai bine angajati in ultimul an, salariul mediu brut in cadrul producatorului de energie ajungand la 10.300 lei/luna, in crestere cu 11,7% fata de anul anterior. Conducerea Nuclearelectrica a estimat o crestere cu 20% a salarilor de baza in 2018, pentru a reflecta trecerea contributiilor sociale de la angajatori la angajati, ca urmare a modificarii Codului Fiscal in luna ianuarie. In urmatorii ani, compania mizeaza pe cresteri anuale de pana la 2,5% ale salarilor, in linie cu tintele oficiale de inflatie.

Si Electrica (EL) a anuntat deja o rata de crestere a salariilor brute cu 19,9% in 2018, pentru a compensa modificarile din Codul Fiscal. La nivel de grup, salariul mediu brut in cadrul Electrica a ajuns anul trecut la 4.388 lei/luna, in crestere cu 6%, insa cheltuielile cu angajatii s-au redus comparativ cu anul anterior (-3,7%), ca urmare a reducerii numarului angajatilor de la 9.685 la 8.792.

Salariile medii brute in cadrul BRD si Banca Transilvania (TLV) au fost practic identice anul trecut, veniturile brute ale angajatilor (inclusiv bonusurile) cifrandu-se la aproximativ 7.000 lei/luna.

Din ce in ce mai multe companii de pe bursa au inceput anul acesta sa ofere detalii despre salariile exacte ale executivilor de top, printre exemple aflandu-se Alro (ALR) si Digi Communications (DIGI).

La producatorul de aluminiu Alro, directorul general Gheorghe Dobra a avut un salariu brut de 103.000 lei/luna (22.200), precum si bonusuri totale de 1.32 mil. lei (285.000 euro) la nivelul anului 2017.

De cealalta parte, Serghei Bulgac, CEO-ul Digi Communications, a avut in 2017 venituri totale brute de 193.000 euro, echivalentul a 16.000 euro/luna, acesta primind de asemenea si optiuni pentru actiuni in valoare de 1,91 mil. euro. De notat ca Bulgac a avut anul trecut venituri mai mici din salariu decat Marius Varzaru, directorul general Digi Spania, care a incasat venituri totale de 436.000 euro (36.300 euro/luna).

Pentru realizarea articolului, au fost luate in calcul companiile incluse in indicele BET, precum si Sphera Group si Alro Slatina.

Fondul Proprietatea nu a fost luat in calcul, compania fiind administrata de Franklin Templeton in baza unui contract separat de administrare.

Transelectrica, Digi si Medlife nu au furnizat date suficiente, in rapoartele anuale, cu privire la cheltuielile cu salariile angajatilor.

Sursa foto: Ponderful Pictures / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri