Doar doua fonduri deschise de investitii din Romania au reusit sa depaseasca evolutia de ansamblu a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in deceniul care a inclus si prabusirea pietelor din 2008. Evolutia este in linie cu tendinta inregistrata pe marile burse ale lumii, unde fondurile administrate activ rareori reusesc sa performeze mai bine decat investitiile pasive.

Perioada de timp luata in calcul pentru realizarea articolului este cuprinsa intre 15 mai 2008 si 15 mai 2018.

Au fost luate in calcul fondurile de actiuni si diversificate prezente in Romania la 15 mai 2008 si care au continuat sa functioneze pana in momentul de fata (17 in total).

BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, a urcat cu 18,3% in intervalul de timp analizat. La aceasta evolutie se adauga castigurile aduse de dividendele distribuite de companiile listate, care au fost estimate (in mod pesimist) la o medie anuala de 5%. Castigul total adus astfel de BET + dividende in ultimii zece ani ajunge la 68,3%.

Estimarea randamentului mediu de 5% al dividendelor a fost facuta in contextul in care anul trecut, cand statul a cerut distributii de 90% din profitul companiilor pe care le controleaza, randamentul mediu al dividendelor pe BVB a fost de circa 7% potrivit calculelor analistilor bancii germane Berenberg, situatia fiind asteptata sa se repete si in 2018. In schimb, in anii in care companiile de stat nu au mai fost atat de generoase cu distributiile, randamentul mediu al dividendelor s-a redus la 4-5%.

Fond Administrator Evolutie 2008-2018 Procent actiuni in portofoliu
ERSTE Balanced RON ERSTE AM +81,4% 48,7%
BT Clasic BT AM +72,8% 14,5%
ERSTE Equity Romania ERSTE AM +54,1% 86,7%
Raiffeisen Benefit Raiffeisen AM +35,8% 13,4%
Transilvania Globinvest +34,3% 56,2%
Pioneer Integro Amundi AM +26,5% 48,2%
STAR Focus STAR AM +15,8% 37,4%
STAR Next STAR AM +15,6% 68,8%
OTP Avantis OTP AM +13,1 90,2%
Active Dinamic Swiss Capital AM +8,6% 80,2%
BT Maxim BT AM +0,6% 24,2%
Certinvest Prudent Certinvest 0 85,9%
Raiffeisen Actiuni Raiffeisen AM -3,6% 78,8%
Fortuna Clasic SAI Broker -17,9% 64,3%
Napoca Globinvest -18,4% 82%
Fondul Deschis de Investitii TehnoGlobinvest Globinvest -41,2% 90%
Omninvest SIRA -70,1% 33,3%

Din luna mai 2008 si pana in prezent, doar doua fonduri mutuale romanesti au reusit astfel sa inregistreze cresteri mai mari de 68%.

Pe primul loc se afla Erste Balanced RON, un fond diversificat care in prezent are un portofoliu compus in proportie de 48% din actiuni, principalele detineri fiind cele de la Banca Transilvania si Romgaz – doua dintre companiile lichide care au evoluat cel mai bine in ultimii ani. Cealalta jumatate a portofoliului acestui fond reprezinta expuneri pe obligatiuni si titluri de stat romanesti. Erste Balanced RON si-a mentinut aceasta structura a activelor in cea mai mare parte din ultimii 10 ani.

Al doilea fond mutual care a reusit sa bata piata in ultimul deceniu este BT Clasic, un alt fond diversificat ce are insa o structura chiar mai defensiva decat cel mentionat anterior. BT Clasic avea 19% din active in actiuni inainte de criza, iar luna trecuta procentul era de 14%. Peste 40% din banii fondului sunt in depozite bancare, 45% sunt plasati in obligatiuni corporative si muncipale, in vreme ce portofoliul de actiuni este dominat de titluri BRD (2,4%) si Banca Transilvania (2,3%).

Singurele fonduri "pure" de actiuni care intra in top 10 sunt Erste Equity Romania si OTP Avantis, cu randamente de 54%, respectiv 13,1%. Ambele au in momentul de fata expuneri de aproximativ 90% pe actiuni.

In SUA, peste un trilion de dolari au migrat in in perioada 2007 - 2017 din fondurile de investitii active, care se bazeaza pe priceperea administratorilor de bani in alegerea actiunilor, in fondurile de investitii pasive, in special cele de tip ETF (exchange traded fund), care pur si simplu investesc in actiunile din componenta unui indice bursier, potrivit companiei de cercetare Morningstar.

Evolutia vine in contextul in care performanta fondurilor de investitii pasive a fost net superioara celor administrate activ in ultimii 15 ani, arata un raport publicat de catre S&P Dow Jones Indices, divizia de indici a S&P Global. Potrivit raportului, 82% dintre toate fondurile americane de investitii administrate activ au avut evolutii mai slabe decat indicele benchmark la care se raporteaza, sau altfel spus, doar 18% din fondurile active au reusit depaseasca evolutia de ansamblu a pietei. In schimb, ETF-urile si in general fondurile pasive de investitii au o evolutie aproape identica indicilor pe care ii urmaresc.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri