Cincisprezece miliarde de euro stau in depozite overnight in Romania, ceea ce arata clar faptul ca lumea prefera depozitele bancare datorita confortului pe care il ofera acestea, dar trebuie sa intelegem ca pietele de capital, respectiv Bursa de Valori Bucuresti, produc pe termen lung randamente superioare, a afirmat, sambata, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Adrian Tanase, la Forumul Investitorilor Individuali.

"Avem niste statistici in ceea ce priveste depozitele bancare din Romania. Stim ca 15 miliarde de euro stau numai in depozite overnight in Romania. Este clar, este evident ca lumea prefera depozitele bancare datorita confortului pe care il da acest tip de instrument. Trebuie sa facem un declic cumva, sa stim ca pietele de capital produc pe termen lung, Bursa de Valori Bucuresti produce pe termen lung randamente superioare. Trebuie sa ajungem la aceste convingeri. Altfel, daca nu s-ar fi intamplat acest lucru, bursele de valori sau pietele de capital nu ar avea niciun sens. Ar exista doar sisteme bancare. Tocmai asta ofera o piata de capital. Ofera posibilitatea de a crea randamente superioare depozitelor bancare. Bineinteles, aceste randamente doar daca avem o anumita disciplina cand facem aceste investitii", a explicat Tanase, conform Agerpres.ro.

Acesta a atras atentia ca in Romania exista o problema cu piata de capital, in conditiile in care comunitatea de retail nu este foarte dezvoltata.

"Avem o problema cu piata de capital din Romania. Comunitatea de retail nu este foarte dezvoltata. Bursa are foarte multe initiative in acest demers de a dezvolta comunitatea de retail. Avem initiative pentru care speram sa avem niste efecte pe termen scurt, dar cea mai sustenabila initiativa ar fi dezvoltarea educatiei financiare'', a precizat el.

Potrivit acestuia, educatia financiara se obtine foarte usor, nefiind necesare studiile de specialitate. In acest sens, in primul rand oamenii trebuie sa inteleaga ca pentru a investi nu exista doar depozitele bancare.

"Educatia financiara se obtine foarte usor. Nu ne trebuie studii financiare ca sa avem educatie financiara. Prin educatie financiara trebuie sa intelegem ca mai exista si altceva pe langa depozitele bancare. Exista si actiuni si obligatiuni. Trebuie sa intelegem ca acest tip de instrumente sunt niste instrumente simple, simplu de inteles si trebuie sa mai stim ca, din punct de vedere al teoriei planificarii financiare, economiile noastre este obligatoriu sa stea in astfel de instrumente", a mentionat Adrian Tanase.

Directorul general al BVB i-a sfatuit pe cei care nu vor sa devina specialisti pe piata de capital, dar vor sa investeasca,sa respecte doua lucruri: sa investeasca banii de care nu au nevoie pe termen mediu si lung si sa diversifice instrumentele.

"Si acum vorbim pentru cei care nu vor sa devina specialisti pentru piata de capital. Disciplina este sa avem un orizont de timp indelungat, sa investim banii de care nu avem nevoie in urmatorii 3-5 ani si sa facem diversificare. Astea sunt singurele doua lucruri pe care trebuie sa le respectam", le-a spus acesta.

Insa, pentru cei care doresc sa devina specialisti, Tanase a spus ca BVB doreste sa dezvolte o piata de derivate.

"Pentru cei care doresc sa devina specialisti pe piete de capital, vrem sa dezvoltam produse derivate. Cea mai importanta initiativa pe care o avem este de a dezvolta o piata de derivate pentru BVB, piata de derivate care va ajuta sa imbunatatiti strategiile de investitii pe care le aveti", a precizat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri