Riscurile si incertitudinile provocate de divergentele geopolitice si schimbarile politicilor comerciale au contribuit la declinul activitatilor de ofertelor publice initiale (IPO) de la nivel global din trimestrul al doilea din 2018, potrivit analistilor companiei de consultanta si audit EY.

In prima jumatate a anului au fost inregistrate 660 de listari la nivel global, in scadere cu 21% fata de primul semestru al anului 2017. In pofida acestei incetiniri, piata IPO-urilor a atras 94,3 miliarde dolari in prima jumatate a anului 2018, marcand o crestere anuala de 5% si atingand cea mai mare valoare a veniturilor de prim semestru de dupa 2015, se arata in raportul EY, Global IPO trends: Q2 2018.

„Statisticile globale privind listarile publice in primul semestru al anului 2018 au inregistrat o scadere a volumului fata de perioada similara a anului 2017, in pofida unor cotatii mai mari pe unele dintre cele mai mari piete ale lumii. Din fericire, conditiile economice continua sa fie incurajatoare, cotatiile actiunilor sunt ridicate in multe parti ale lumii, iar ratele dobanzii raman la un nivel redus. In acest context, preconizam o revenire a activitatii IPO in al doilea semestru al anului 2018”, a declarat Martin Steinbach, EY Global si EY EMEIA IPO Leader.

America

Bursele de pe continentul American au sfidat volatilitatea pietei si au inregistrat un prim semestru solid in 2018. Cu o crestere a veniturilor de 31% si o valoare de 35,5 miliarde dolari, Americile recastiga prima pozitie in topul regiunilor in ceea ce priveste valoarea subscrierilor, pentru prima data dupa 2014.

EY IPO Watch

NYSE si NASDAQ s-au clasat intre primele trei burse la nivel mondial in ceea ce priveste veniturile atrase in semestrul I 2018 si au contribuit semnificativ la cresterea anuala de 18% a numarului de tranzactii fata de 2017.

Acest avant puternic este in mare parte rezultatul unor performante bune, mai ales in SUA, unde companiile nou-listate au inregistrat randamente medii in prima zi, de peste 10%, iar performanta pretului actiunilor post-IPO a depasit indicele global al actiunilor. Listarile din SUA au reprezentat 83% din volumul total si 85% din veniturile de pe bursele din Americi in primul semestru al anului 2018.

EMEIA

In regiunea EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), India a fost actorul principal. Piata IPO indiana a continuat sa inregistreze rezultate bune, avand a doua cea mai intensa activitate de la nivel global, dupa numarul de listari publice inregistrate in trimestrul al II-lea 2018. Astfel, activitatea IPO din India s-a intensificat in prima jumatate a anului 2018, marcand o crestere de 32% a numarului de tranzactii si de 31% a castigurilor atrase, comparativ cu aceeasi perioada din 2017.

In general, in regiunea EMEIA, incertitudinea geopolitica permanenta si schimbarile aduse politicilor comerciale au determinat o abordare prudenta in primul semestru 2018. Numarul tranzactiilor a scazut cu 4% in EMEIA in primul semestru.

Cu toate acestea, activitatea IPO si perspectivele de listari publice raman solide in culise. Valoarea tranzactiilor a crescut cu 10% in regiunea EMEIA in primul semestru al anului 2018 fata de perioada similara a anului trecut. De asemenea, in semestrul I 2018, numarul de tranzactii si castigurile atrase au fost peste media din ultimii 10 ani din aceasta regiune.

Asia-Pacific

Desi apetitul investitorilor pentru listarile publice la nivelul intregii regiuni Asia-Pacific ramane ridicat, volumele au scazut cu 37% in primul semestru, iar veniturile s-au diminuat cu 17% fata de primul semestru al anului trecut.

Cu toate acestea, regiunea Asia-Pacific a atras 46% din volumul global al listarilor publice initiale si 31% din venituri in prima jumatate a anului 2018. Cinci dintre cele mai active zece burse, dupa numarul de tranzactii, au fost din aceasta regiune.

In special piata IPO japoneza a continuat sa aiba performante bune in al doilea trimestru al anului 2018, cu 21 de oferte publice initiale si venituri de 1,5 miliarde de dolari, din care 1,3 miliarde de dolari au fost generati de 11 oferte publice initiale in sectorul tehnologiei, care au avut loc in trimestrul al doilea.

Bursa din Shanghai (SSE) a inregistrat cea mai mare listare publica din al doilea trimestru la nivel mondial si s-a clasat pe locul al doilea in topul burselor in functie de valoarea subscrierilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri