SUA va intra cel mai probabil in recesiune in urmatorii 3-5 ani, efectul de contagiune urmand sa se simta puternic la nivelul economiilor si pietelor financiare globale, considera analistii Pimco, compania americana care administreaza active de 1,77 trilioane de dolari si care este totodata cel mai mare investitor in titluri de stat din lume.

“La zece ani dupa criza financiara, economia globala si pietele financiare se pregatesc pentru a intra intr-o noua era caracterizata de schimbari radicale, care vor face urmatorul deceniu foarte diferit de cel precedent. Investitorii care se gandesc ca viitorul va fi similar trecutului post-criza ar putea sa aiba parte de o trezire brusca la realitate. Ne pregatim de provocarile care ne asteapta si vrem sa putem juca ofensiv atunci cand aceasta ‘trezire’ va avea loc”, mentioneaza reprezentantii Pimco, in raportul anual in care acestia isi fac publice perspectivele pe termen lung.

Mediul global post-criza a fost caracterizat de o asa-zisa represiune financiara (prin intermediul intaririi reglementarilor si printr-un control mai strict exercitat de bancile centrale), politici fiscale restrictive, o crestere slaba a productivitatii si a salariilor reale, o inflatie puternic restrictionata si o volatilitate redusa a pietelor.

Pe termen lung insa, Pimco se asteapta la o reasezare a tabloului macroeconomic: mixul monetar-fiscal se schimba pe masura ce bancile centrale incep sa faca pasi inapoi iar politicile fiscale devin mai expansioniste; sectorul tehnologic devine principala tinta a reglementarilor – in locul sectorului financiar; nationalismul si protectionismul economic sunt in continua crestere.

“Un alt scenariu care ar putea sa aiba loc in timpul (sau ulterior) urmatoarei recesiuni, la care ne asteptam in urmatorii 3-5 ani, este reprezentat de intensificarea reactiilor populiste extreme pe care le-am vazut pana acum. Acestea ar putea sa se manifeste in doua forme: o redistributie radicala a veniturilor si averilor, combinata cu un protectionism agresiv, nationalizarea unor companii cheie sau chiar a unor industrii, sau atacuri asupra independentei bancilor centrale”, anticipeaza oficialii Pimco.

Acestia subliniaza ca daca pana acum activele financiare au performat semnificativ mai bine decat economia reala, in urmatorul deceniu este foarte probabil ca situatia sa se inverseze.

Scenariul de baza: recesiune in maxim 5 ani

Scenariul de baza al Pimco este acela ca SUA va avea de infruntat o noua recesiune in urmatorii 3-5 ani, iar o buna parte din economiile globale nu vor putea sa ramana imune la aceasta evolutie negativa.

De asemenea, presiunile economice nationaliste si populiste s-ar putea amplifica, bancile centrale ar urma sa incerce din nou sa ia masuri, insa, intr-un asemenea mediu, independenta acestora va fi amenintata, consecintele fiind imprevizibile.

Nimeni nu are un glob de cristal in care sa vada exact viitorul economiei, al pietelor sau al mediului politic, iar riscurile generate de miscarile populiste sunt mult mai greu de cuantificat. Ne putem proteja insa de acestea daca nu punem toate ouale intr-un singur cos

Pimco se va concentra in viitor pe mentinerea unui portofoliu flexbil, astfel incat sa poata raspunde atat riscurilor cat si oportunitatilor ce pot aparea in piata. “Asta ar putea sa insemne sa renuntam la un randament potential mai mare, in schimbul flexibilitatii. De exemplu, vom mentine un nivel mai ridicat al investitiilor lichide pe termen scurt”.

Cele trei motive pentru care Pimco pariaza pe recesiune

Principalul element care ii face pe analistii Pimco sa parieze pe recesiune este acela ca economia americana ar urma sa intre intr-o asa-zisa stare de ‘sevraj’ daca in 2020 nu vor mai exista stimulii fiscali care au impulsionat cresterea din ultimii ani. “Lipsa acestor stimuli ar urma sa exacerbeze o incetinire ciclica a economiei”, adauga acestia.

In al doilea rand, stimulii fiscali din prezent vin in conditiile in care rata somajului in SUA este deja sub 4%, fapt ce amplifica riscurile ciclice de supraincalzire economica. Mai mult decat atat, in functie de rezultatele alegerilor legislative americane din noiembrie 2018 si al alegerilor prezidentiale din 2020, exista posibilitatea unei noi relaxari fiscale. “Desi aceasta posibilitate nu intra in scenariul nostru de baza, daca ar avea loc nu ar face decat sa puna gaz pe foc”.

Al treilea factor care ar putea impinge SUA spre recesiune consta in faptul ca o supraincalzire a economiei cauzata de stimuli fiscali ar putea forta Rezerva Federala americana, care nu pare sa tolereze o depasire a tintei de inflatie cu mai mult de cateva zecimi de puncte procentuale, sa impinga dobanda cheie la un nivel semnificativ peste pragul neutru. “Astfel de masuri au avut rezultate proaste in ciclurile anterioare”.

O recesiune de o intensitate mai slaba decat cea din 2008, dar de durata si mai riscanta

Un sondaj realizat de Pimco in randul economistilor (ce-i drept, majoritatea deja aflati in tabara pesimistilor) a indicat un consens in privinta intrarii in recesiune a SUA in urmatorii 3-5 ani.

“Din acest motiv, am considerat ca o intrebare mai interesanta ar fi ‘cat de puternica, cat de lunga si care vor fi politicile adoptate in cazul urmatoarei recesiuni?’. “Previzionam o recesiune de intensitate mai redusa, dar de o durata mai lunga… sa-i spunem mai degraba in forma unui castron, decat in forma unui V”, explica reprezentantii Pimco.

Motivul pentru care acestia nu cred intr-o recesiune la fel de puternica precum cea din 2008 este acela ca in prezent nu exista semnale de suprainvestitii corporative sau in domeniul imobiliar, iar SUA nu se confrunta cu un consum extrem de ridicat, in vreme ce sectorul financiar global pare mai stabil decat in precedentele cicluri economice.

Urmatoarea recesiune ar putea sa fie insa de durata din cauza dobanzilor relativ mici, din cauza detinerilor mari de obligatiuni din bilantul bancilor centrale si (in SUA) din cauza deficitelor fiscale ridicate care limiteaza posibilitatile de lupta impotriva unei recesiuni globale.

“In plus, avand in vedere trendul tot mai raspandit al nationalismului si protectionismului economic, o recesiune ar putea sa alimenteze de-globalizarea comertului si razboaiele comerciale”.

Urmatoarea recesiune este asteptata sa fie mai riscanta decat precedenta din cauza mai multor motive: in prezent aproape peste tot in lume asteptarile legate de inflatie sunt foarte reduse, fragilitatea structurala a zonei euro ar putea sa iasa la iveala, iar o recesiune ar mari riscul unui populism care sa aiba in vedere redistribuirea si confiscarea averilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri