Chiar daca ideea listarii nu mai reprezinta o ‘sperietoare’ pentru antreprenorii romani, acestia nu se grabesc sa anunte deschiderea companiilor catre investitorii de pe bursa. Reprezentantii Fan Courier si Farmec, doi jucatori importanti din economia locala cu actionariat romanesc, spun ca iau in calcul listarea, insa intr-un orizont de timp ce variaza de la 1 la 5 ani.

Nu excludem ideea listarii, avem multe investitii de facut, dar nu pot spune ca acest lucru se va intampla in urmatorii 1-2 ani”, a declarat Felix Patrascanu (foto), cofondator si CEO FAN Courier, prezent la Forumul Antreprenorilor Made in Romania.

Seful firmei de curierat mentioneaza ca si-a schimbat perspectiva in privinta listarii pe bursa, ajungand sa ia in calcul si alte avantaje in afara de cele ce presupun doar finantarea companiei.

“Acum multi ani ma gandeam sa facem o listare la bursa doar daca vom avea nevoie de cash, insa realizez ca un IPO te poate ajuta si din alte puncte de vedere, precum modernizarea managementului companiei, facandu-l mai transparent”, considera Felix Patrascanu.

In 2013, antreprenorul mentiona ca ar fi de acord cu listarea doar daca nevoia de finantare a companiei ar creste semnificativ, “daca de exemplu ne-am gandi sa facem o iesire in afara granitelor”.

Citeste si:
Hidroelectrica mai face un pas spre bursa: compania selecteaza...
Hidroelectrica mai face un...

FAN Courier si-a marit anul trecut afacerile cu 14,3%, ajungand la un nivel de 585,9 mil. lei, in vreme ce profitul net s-a redus cu 24,4%, la 67,3 mil. lei.

Actionar Farmec: ”Ne gandim la posibilitatea unei listari, dar peste 4-5 ani”

Si unul dintre actionarii Farmec spune ca nu exclude ideea listarii, insa orizontul de timp estimat ajunge la 5 ani.

Ne gandim la posibilitatea unei listari pe Bursa de Valori Bucuresti in vederea atragerii de capital, insa acest lucru poate avea loc peste 4-5 ani”, a declarat Mircea Trudean, managing director Farmec, unul dintre cei mai mari producatori de cosmetice din Romania si proprietarul brandului Gerovital.

Farmec Cluj a incheiat anul trecut cu un profit net de 10,5 mil. lei (-29,5% y/y) si afaceri de 214,2 mil. lei (+8,8% y/y).

Citeste si:
Viata de curier: probleme cu cainii vagabonzi si invitatii la masa
Din culisele curierilor Fan...

Bursa de Valori Bucuresti a reusit sa atraga sase noi companii private in ultimii doi ani, marcand o dezghetare a pietei IPO-urilor, blocata dupa criza inceputa in 2008. Evolutia actiunilor acestora nu a fost insa una tocmai favorabila, doar Medlife tranzactionandu-se in prezent la un pret peste nivelul cerut in oferta publica initiala (+22%).

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
BERD vrea "o felie" de 5-10% din Hidroelectrica la momentul listarii pe bursa
Setari Cookie-uri