Depozitarul Central este singura instituție care poate clarifica ce acțiuni deține fiecare român și dacă aceștia au dividende de încasat. Peste 8,3 milioane de români figurează ca acționari la una dintre societățile pe care statul le-a privatizat în anii ’90, însă majoritatea dintre aceștia nu sunt conștienți că încă mai dețin respectivele titluri.

Cu sediul în București, la adresa Bulevardul Carol I nr 34 – 36, etaj 3, Depozitarul Central este instituția care ține evidența registrelor companiilor de pe bursă și asigură compensarea și decontarea tranzacțiilor realizate pe Bursa de Valori București (BVB).

În timpul “Marii Privatizări” (cuponiadei) din anii ’90, milioane de români au primit gratuit acțiuni, o bună parte din aceștia nefolosindu-se niciodată de ele, uitând între timp că le dețin, sau chiar decedând. Indiferent dacă s-au folosit sau nu de acțiuni, aceștia figurează în continuare în evidențele Depozitarului.

La Depoztiarul Central există două secțiuni unde sunt depozitate acțiunile investitorilor. În secțiunea 1 se află persoanele care dețin acțiuni, dar care nu au deschis un cont la o firmă de brokeraj, sau care au cerut intenționat ca titlurile deținute să fie transferate în această secțiune (în general investitori inactivi).

În cealaltă secțiune se află deținerile persoanelor care au un cont deschis la o firmă de brokeraj (în general investitori activi).

Pentru a vizualiza repartizarea deținătorilor pe fiecare județ din România, accesați ACEST LINK.

Ce trebuie să ceri la Depozitarul Central pentru a verifică dacă ai acțiuni la o companie pe bursă?

O persoană care vrea să verifice deținerile de acțiuni pe care le are în cont trebuie să solicite un extras de cont de la Depozitarul Central.

Extrasul se eliberează după plata taxei de 6 lei și după prezentarea următoarelor documente la sediul Depozitarului:

  • cerere de eliberare a extrasului de cont;
  • copia actului de identitate al titularului de cont;
  • dovada achitării tarifului aferent operațiunii de eliberare a extrasului de cont pentru persoane fizice.

În cazul vreți să cereți un extras de cont în numele altei persoane, veți avea nevoie de o procura notarială/împuternicire pentru ridicarea extrasului de cont, autentificată la un notar public. De asemenea, veți avea nevoie de copii ale actelor de identitate deținute atât de titularul de cont, cât și de împuternicit.

Dacă veți constata că dețineți acțiuni la o companie listată, veți avea două alternative: menținerea acestora în Secțiunea 1 a Depozitarului, sau transferarea acestora într-un cont deschis la o firmă de brokeraj autorizată. O lista completă a firmelor de brokeraj autorizate pe Bursa de Valori București poate fi accesată AICI.

Transferul acțiunilor într-un cont de investiții este soluția preferabilă, deoarece în acest fel veți putea vedea în timp real situația contului și veți putea să vindeți respectivele acțiuni, sau să cumpărați noi acțiuni ale companiilor de pe bursă. În general, comisioanele pentru vânzarea sau cumpărarea acțiunilor pe bursă variază între 0,4% și 1% din valoarea tranzacției.

Cum se încasează dividendele prin Depozitarul Central?

În anii în care reușesc să facă profit, companiile listate pe bursă distribuie în general dividende, împărțind cu acționarii câștigurile din precedentele 12 luni.

În cazul în care ați deținut acțiuni la o companie listată care a distribuit dividende în ultimii ani (și presupunând că acestea nu s-au prescris între timp) veți avea posibilitatea să încasați respectivele dividende apelând la una din trei variante posibile.

  • Prin intermediul Depozitarului Central: completând formularul de colectare COD IBAN, Depozitarul urmând să transfere banii în contul indicat.
  • Numerar, la ghișeele băncilor: fiecare companie va indică o banca prin intermediul căreia va distribui dividendele. Pentru a încasa sumele, acționarul trebuie să se prezinte la orice sucursala a băncii cu un act de identitate.
  • Direct, în contul de investiții deschis la o firma de brokeraj: dacă acționarul are deja deschis un cont la o firma de brokeraj, Depozitarul Central virează automat sumele cuvenite în fiecare an.

De ce vor companiile, brokerii și Depozitarul Central să scoată la lumină acționarii din “Marea Privatizare”?

Majoritatea românilor care au primit acțiuni în “Marea Privatizare” au uitat că dețin aceste titluri sau, în unele cazuri, au decedat. Ca urmare, în evidențele Depozitarului Central figurează în prezent 8,3 milioane de acționari (vezi harta cu repartizarea pe județe), iar aproximativ jumătate dintre aceștia sunt complet inactivi.

Nu doar acționarii au de pierdut dacă nu își valorifică în niciun fel acțiunile. Un acționar inactiv reprezintă bani pierduți pentru toți actorii din piața de capital românească: brokerii, Bursa de Valori București, Depozitarul Central și companiile listate.

Dacă o companie are foarte mulți acționari inactivi, așa cum este cazul SIF-urilor (societăților de investiții financiare), multe decizii importante pentru acestea sunt aproape imposibil de adoptat în Adunările Generale ale Acționarilor, din cauza că limitele de cvorum cerute de lege nu pot fi îndeplinite.

De asemenea, un acționar inactiv este un acționar care nu vinde și nu cumpără niciodată acțiuni, ceea ce înseamnă că brokerii, Bursa de Valori București și Depozitarul Central nu generează niciun venit din comisioane rezultate ca urmare a tranzacțiilor făcute de aceștia.

Citeste si:

    Sursa foto: Depozitarul Central

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ionut Sisu
    Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri