Cu o valoare medie zilnica a tranzactiilor de aproape 9 mil. euro, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu a reusit sa ii convinga pe reprezentantii agentiei FTSE Russell ca merita promovata in categoria pietelor emergente, insa acestia au remarcat anumite progrese ale pietei romanesti. Britanicii au anuntat joi ca Romania ramane o piata de frontiera, la doi ani dupa ce tara noastra a intrat pe lista scurta a pietelor care ar putea sa fie promovate in categoria “emerging”.

Pentru fiecare criteriu de care tine cont, agentia acorda unul din cele trei calificative posibile: “not met” (“neindeplinit”), “restricted” (“restrictionat” – progrese sunt inca necesare) si “pass” (“indeplinit”).

In anuntul de joi, FTSE Russell a imbunatatit cu o treapta calificativul de lichiditate al BVB, de la “not met” la “restricted”.

FTSE a inclus in septembrie 2016 Romania pe lista scurta a pietelor care ar putea sa fie promovate la statutul “emerging”, dar a subliniat ca valoarea scazuta a tranzactiilor zilnice este principala problema pe care oficialii bursei trebuie sa o rezolve.

Agentia britanica nu impune un nivel minim al lichiditatii zilnice pe care o piata ar trebui sa il inregistreze pentru a fi promovata, limitandu-se in a mentiona doar necesitatea “unei lichiditati suficiente la nivel de piata pentru a sustine investitii globale considerabile”.

BVB a inregistrat anul acesta tranzactii in valoare totala de 7,59 mld. lei, echivalentul a 41,4 mil. lei/sedinta (8,9 mil. euro). Media zilnica este cu 15% mai mica fata de cea inregistrata la nivelul intregului an 2017. Scaderea se explica prin influenta efectului de baza, avand in vedere ca anul trecut au avut loc o serie de tranzactii speciale de mari dimensiuni, precum precum listarea Digi Communications (tranzactie de 944 mil. lei) sau oferta de cumparare realizata de Fondul Proprietatea (337 mil. lei).

De peste 10 ani piata romaneasca de capital nu a reusit sa mai ajunga la nivelul lichiditatii din 2007 (55,2 mil. lei/sedinta), cel mai bun an din istoria Bursei de Valori Bucuresti.

FTSE a notat joi si faptul ca Romania a facut progrese la capitolul tranzactiilor realizate in afara pietei (OTC – over the counter). Astfel, si in acest caz, calificativul pietei locale a fost imbunatatit de la “not met” la “restricted”.

In septembrie anul acesta, Depozitarul Central a decis sa permita tranzactionarea OTC pe Bursa de Valori Bucuresti. In practica, acest tip de tranzactii permit jucatorilor straini care nu sunt prezenti pe BVB sa cumpere actiuni romanesti direct de la custozii globali, care la randul lor le cumpara prin intrermediul brokerilor din piata romaneasca. Ludwik Sobolewski, precedentul CEO al Bursei de Valori Bucuresti, s-a opus in trecut tranzactiilor OTC de teama ca acestea ar muta o parte din lichiditate in afara pietei “la vedere”.

La inceputul acestei saptamani, Polonia a devenit oficial o piata dezvoltata potrivit evaluarii FTSE Russell, decizia fiind insa anuntata cu un an in urma. Polonia este prima tara din fostul bloc comunist promovata in categoria pietelor dezvoltate si totodata prima tara care primeste acest statut in ultimii 10 ani. Dupa aceasta promovare, Polonia a intrat pe lista tarilor dezvoltate alaturi de superputeri globale precum SUA, Germania, Japonia sau Franta.

Citit si BVB poate castiga minim 200 mil. $ daca devine piata emergenta

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri