Fluctuatiile de pret ale actiunilor au atins marti cote rar intalnite pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Banca Transilvania (TLV) a ajuns in timpul zilei la minusuri uriase, de peste 9% - echivalentul unei scaderi a capitalizarii cu 760 mil. lei, urmand ca in doar cateva ore titlurile sa isi revina aproape complet.

Bursa a deschis sedinta de marti cu o crestere usoara, de aproximativ 1,1% pe BET, cel mai important indice al pietei. Piata s-a intors insa pana la mijlocul zilei, BET ajungand la o scadere de 2%, in conditiile in care actiunile bancare conduceau topul scaderilor.

Evolutia Banca Transilvania iesea cel mai mult in evidenta, scaderea de 9,1% avand loc dupa ce compania pierduse 9,5% si in sedinta anterioara. Intr-un raport adresat investitorilor, sefii banci au declarat ca “din moment ce normele metodologice de aplicare a normei legale nu au fost inca publicate (n.red. privind taxa pe active), Banca Transilvania nu este in masura sa emita o analiza de impact concludenta”.

Reactia a venit dupa ce in piata au aparut speculatii cu privire la faptul ca taxa pe activele bancare se va plati trimestrial, urmand sa ajunga astfel la 1,2% pe an.

Totusi, pana la finalul zilei, actiunile Banca Transilvania si-au revenit, acestea inchizand sedinta la un pret de 1,7 lei/unitate, reprezentand o scadere de doar 1%. De asemenea, BRD a terminat ziua de joi cu o scadere de 1,3%.

Si indicele BET si-a revenit in ultimele ore ale sedintei bursiere de marti, acesta ajungand chiar la un plus de 1,8%, ajutat in special de cresterea de 5,3% a Romgaz si de 9,7% a Petrom.

Citeste si:
În ce companii de pe bursă sunt investiți banii de pensii ai românilor
În ce companii de pe bursă...

Pe plan extern, marile burse din vestul Europei au inregistrat marti cresteri cuprinse intre 0,2% (DAX – Germania) si 0,6% (FTSE 100 – Marea Britanie). In SUA, Bursa de la New York crestea cu 0,7% dupa primele doua ore de tranzactionare.

Sursa foto: Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri