Fluctuatiile de pret ale actiunilor au atins marti cote rar intalnite pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Banca Transilvania (TLV) a ajuns in timpul zilei la minusuri uriase, de peste 9% - echivalentul unei scaderi a capitalizarii cu 760 mil. lei, urmand ca in doar cateva ore titlurile sa isi revina aproape complet.

Bursa a deschis sedinta de marti cu o crestere usoara, de aproximativ 1,1% pe BET, cel mai important indice al pietei. Piata s-a intors insa pana la mijlocul zilei, BET ajungand la o scadere de 2%, in conditiile in care actiunile bancare conduceau topul scaderilor.

Evolutia Banca Transilvania iesea cel mai mult in evidenta, scaderea de 9,1% avand loc dupa ce compania pierduse 9,5% si in sedinta anterioara. Intr-un raport adresat investitorilor, sefii banci au declarat ca “din moment ce normele metodologice de aplicare a normei legale nu au fost inca publicate (n.red. privind taxa pe active), Banca Transilvania nu este in masura sa emita o analiza de impact concludenta”.

Reactia a venit dupa ce in piata au aparut speculatii cu privire la faptul ca taxa pe activele bancare se va plati trimestrial, urmand sa ajunga astfel la 1,2% pe an.

Totusi, pana la finalul zilei, actiunile Banca Transilvania si-au revenit, acestea inchizand sedinta la un pret de 1,7 lei/unitate, reprezentand o scadere de doar 1%. De asemenea, BRD a terminat ziua de joi cu o scadere de 1,3%.

Si indicele BET si-a revenit in ultimele ore ale sedintei bursiere de marti, acesta ajungand chiar la un plus de 1,8%, ajutat in special de cresterea de 5,3% a Romgaz si de 9,7% a Petrom.

Cele mai bune companii...
Citeste si: Cele mai bune companii platitoare de cash pe bursa in 2019

Pe plan extern, marile burse din vestul Europei au inregistrat marti cresteri cuprinse intre 0,2% (DAX – Germania) si 0,6% (FTSE 100 – Marea Britanie). In SUA, Bursa de la New York crestea cu 0,7% dupa primele doua ore de tranzactionare.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Transgaz tine de bani si vrea sa distribuie doar jumatate din profit