Un trader anonim a facut valuri in piata americana a derivatelor dupa ce a plasat un pariu urias saptamana aceasta pe evolutia indicelui S&P 500.

Acesta a vandut 19.000 de optiuni PUT pe indicele S&P 500, care il obliga sa cumpere acest benchmark la nivelul de 2.100 pe data de 18 decembrie 2020, arata datele firmei Trade Alert, citate de Reuters.

Optiunea este un contract de vanzare-cumparare intre doua parti, care da cumparatorului dreptul de a cumpara sau a vinde o anumita cantitate de active la un pret presabilit. Vanzatorul optiunii PUT are obligatia de a cumpara activul suport in cazul in care cumparatorul optiunii decide exercitarea acesteia.

Atat timp cat pana la 18 decembrie 2020 indicele S&P 500 nu va scadea cu peste 22% fata de nivelul actual, traderul va castiga aproximativ 175 mil. dolari.

Berkshire Hathaway, compania fondata de Warren Buffett, a vandut in 2004 si 2008 optiuni pe indici in valoare de miliarde de dolari, anticipand ca piata va creste in urmatorii 15-20 de ani. Desi tranzactiile au fost anonime la momentele respective, acestea au devenit in cele din urma publice, ca urmare a rapoartelor pe care companiile americane sunt obligate sa le faca.

Cum si-au castigat primii...
Citeste si: Cum si-au castigat primii bani 5 dintre cei mai bogati oameni din lume

Berkshire a incasat pana acum peste 4 mld. dolari de pe urma acestor optiuni. Compania inca mai detine contracte care nu au expirat, ultima transa avand ca termen limita anul 2026.

Desi tranzactia de saptamana aceasta a traderului nici nu se compara ca dimensiune cu optiunile tranzactionate de compania lui Buffett, traderul ar putea totusi sa piarda aproape jumatate de miliard de dolari daca actiunile americane vor scadea puternic in urmatorii ani. De exemplu, daca S&P 500 scade cu 34% pana la 18 decembrie 2020, traderul ar pierde 558 mil. dolari.

Piata americana a fost volatila in ultimele luni, indicele S&P 500 terminand anul 2018 cu 20% sub maximul din septembrie.

In ce investim cand pietele...
Citeste si: Nori negri in economie: in ce investim cand pietele sunt instabile?

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
UE, pregatita sa acorde Londrei doua optiuni pentru Brexit