Actiunile Banca Transilvania (TLV) au cazut miercuri cu 3,7% pe Bursa de Valori Bucuresti, investitorii fiind dezamagiti dupa ce, la nivel de grup, banca a anuntat o crestere de doar 1,2% a profitului in 2018, iar in anuntul oficial nu a fost facuta nicio referire clara cu privire la eventuale distributii de actiuni gratuite, asa cum s-a intamplat in anii trecuti.

Banca Transilvania a inchis anul 2018 cu un profit net de 1,25 mld. lei la nivel de grup (+1,1% y/y) si de 1,21 mld. lei la nivel individual (+2,8% y/y). Reprezentantii BT au explicat rezultatul aducand in discutie “cheltuielile semnificative de integrare Bancpost”.

La inceputul acestei luni, analistii casei de brokeraj BRK Financial mizau pe un profit net de 1,44 mld. lei, la nivel individual, in 2018.

“A existat o usoara dezamagire in piata legata de o crestere atat de mica a profitului. Eforturile cu achizitiile au inceput sa se vada in rezultatele bancii. In plus, piata era oricum bulversata de efectele pe care OUG 114 le va avea asupra bancilor anul acesta”, mentioneaza Marcel Murgoci, director de tranzactionare al casei de brokeraj Estinvest.

Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a mai anuntat ca va propune actionarilor distribuirea unui dividend brut in valoare de 0,17 lei/actiune, suma totala urmand sa ajunga la 818,1 mil. lei. Avand in vedere cotatiile actuale de pe bursa, dividendul ar avea un randament brut de 9%.

In ultimii ani, banca a obsinuit sa acorde actiuni gratuite actionarilor, realizand majorari de capital bazate pe profiturile inregitrate anterior. De aceasta data insa, Banca Transilvania nu a facut nicio referire clara in acest sens, in raportul publicat pe BVB mentionandu-se doar ca “se va propune AGA capitalizarea diferentei pana la totalul profitului anului 2018, care va fi disponibil pentru a fi distribuit”.

“Fiecare investitor are propria interpretare. Teoretic, aceasta formulare se poate interpreta cum ca va urma o distributie de actiuni gratuite, insa nimic nu este sigur in momentul de fata. Dividendul brut al Banca Transilvania ofera un randament bun, insa, desigur, daca il comparam cu BRD, poate parea mic”, a comentat brokerul Estinvest.

BRD a anuntat anterior ca va propune actionarilor distributia unui dividend brut de 1,64 lei/actiune, echivalentul unui randament brut de 13,7%.

Actiunile Banca Transilvania au inchis ziua de miercuri la un pret de 1,876 lei/unitate, in scadere cu 3,7%. Avand in vedere aceasta cotatie, banca este evaluata la 9 mld. lei pe Bursa de Valori Bucuresti.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri