Romanii nu sunt, in general, educati financiar, pentru ca, in Romania, invatam in scoala cantitatea de precipitatii din Sahara, poate cate sotii a avut Henric al V-lea, dar mai putin sa ne gestionam proprii bani sau sa rezolvam probleme financiare, a declarat, intr-un eveniment de educatie financiara adresat elevilor, Lucian Anghel, presedintele Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

“Ce mai buna investitie pe care o puteti face in voi este educatia financiara. Nici nu stiti cat de mult inseamna sa fii destept financiar. Invatam in scoala cantitatea de precipitatii din Sahara, poate cate sotii a avut Henric al V-lea, dar mai putin sa ne gestionam proprii bani sau sa rezolvam probleme financiare. In viata vom avea foarte multe probleme financiare pe care va trebui sa le rezolvam. Daca nu stim sa le rezolvam ne va costa foarte mult. A auzit cineva de dobanda compusa? Daca ati investi 50 de lei pe zi, la un randament de 2%, ceea ce nu este extrem de mult, conservator la ipoteza, in 40 de ani, de la 25 de ani pana la 65 de ani, depasiti 1 milion de lei, deveniti milionar, si ca urmare a dobanzii compuse care inseamna dobanda la dobanda. Credem cu tarie, si de aceea Bursa de Valori Bucuresti se implica in foarte multe evenimente de educatie financiara, ca daca noi toti vom fi educati financiar mai bine, vom trai cu totii mai bine”, a spus Anghel, citat de Agerpres.

Acesta adaugat ca in domeniul financiar 'nu prea exista masa gratis', iar orice reclama mai mult sau mai putin corecta poate sa induca un comportament financiar gresit din partea consumatorului.

“Cine crede ca poate sa existe credit cu dobanda zero, fara costuri? In domeniul financiar nu prea exista masa gratis si atunci orice reclama mai mult sau mai putin corecta poate sa va induca un comportament financiar si apoi practic sa descoperiti costurile in timp, iar acest lucru va fi extrem de usturator pentru bugetul familiei voastre”, a subliniat presedintele BVB.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) au organizat, luni, evenimentul de deschidere oficiala a sedintei de tranzactionare, adresat elevilor care vor sa afle cum functioneaza o bursa si piata de capital din Romania.

Evenimentul face parte din Global Money Week (GMW), o initiativa organizata la nivel mondial care, anul acesta, are loc in perioada 25 - 31 martie. GMW este initiata si coordonata de Child & Youth Finance International si implica organizarea de evenimente si diverse activitati al caror scop este de a inspira copii si tinerii sa invete despre bani, economisire, despre posibilitatile de angajare si cum sa devina antreprenor.

Sursa foto: BVB

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Start-up-ul romanesc care a inzecit banii investitorilor vine pe bursa