Actionarii Transgaz si Nuclearelectrica se pot astepta la dividende mai mari decat cele propuse initial de sefii celor doua companii, dupa ce Ministerul Economiei si Fondul Proprietatea au cerut distributii mai generoase din partea acestora.

In cazul Transgaz (TGN), statul roman a cerut, prin intermediul Ministerului Economiei, un dividend brut de 37,89 lei/actiune, asta dupa ce administratorii companiei au propus anterior un dividend brut de 21,66 lei. Statul a avut contre cu Transgaz pe tema dividendelor si anii trecuti, insa in final si-a impus punctul de vedere.

Astfel, la data de 23 aprilie, actionarii Transgaz vor avea pe ordinea de zi doua puncte, unul continand propunerea de dividend a administratorilor si unul continand propunerea de dividend a Ministerului Economiei.

Noul dividend propus la Transgaz ar genera un randament de 11%, avand in vedere cotatiile actiunilor inregistrate cu putin timp inaintea finalului sedintei de tranzactionare de luni.

Si Nuclearelectrica (SNN) a primit o cerere de suplimentare a dividendului, de aceasta data ea venind din partea reprezentantilor Fondul Proprietatea (FP), actionar minoritar in cadrul companiei de stat.

In convocatorul initial, Nuclearelectrica a propus un dividend brut de 1,256 lei/actiune, in vreme ce solicitarea FP vizeaza distribuirea unui dividend suplimentar de 1,454 lei/actiune.

“Dividendele suplimentare cuvenite actionarilor vor fi platite la aceeasi data, respectivdata de 28 iunie 2019 si in aceleasi modalitati de plata ca si dividendele aferente profitului net al exercitiului financiar 2018”, se mentioneaza in solicitarea Fondul Proprietatea.

Daca Fondul Proprietatea ar obtine acordul statului, Nuclearelectrica ar urma sa plateasca anul acesta dividende brute cu o valoare totala de 2,71 lei/actiune. Randamentul acestei distributii ar ajunge la 26,7%, unul dintre cele mai mari inregistrate vreodata pe bursa romaneasca in cazul unei companii lichide.

Ca urmare a propunerii Fondul Proprietatea, actiunile Nuclearelectrica cresteau luni cu 4,5%, pana la nivelul de 10,14 lei/titlu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri