Companiile petroliere romanesti vor plati redevente in functie de cotatia barilului Brent la bursa londoneza

Companiile care extrag titei din Romania vor plati la bugetul de stat redevente in functie de cotatia barilului Brent de pe Bursa din Londra, potrivit unui ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), publicat vineri in Monitorul Oficial si citat de Agerpres.

"Se considera titei de referinta, cu caracteristici fizico-chimice si conditii de calitate si de piata asemanatoare tipurilor de titei din productia interna, sortimentul Brent", se precizeaza in proiectul citat.

Anul trecut, cotatiile titeiului Brent au avut o medie de 71,06 dolari pe barili, iar, pentru acest an, OMV Petrom estimeaza o valoare de 65 de dolari pe baril.

"Titularii acordurilor petroliere vor calcula lunar redeventa datorata statului, prin aplicarea cotelor procentuale convenite prin acordul petrolier la productia bruta de petrol realizata", mai prevede ordinul ANRM.

Redeventa va fi predata trimestrial, pana la data de 20 a primei luni a trimestrului urmator.

Oficialii ANRM precizeaza ca au fundamentat aceasta metodologie de calcul a redeventei, "in concordanta cu criteriile acceptate pe piata internationala a petrolului, pe baza studiilor efectuate sau contractate cu institute de specialitate din tara (Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti), care vor fi prezentate si analizate cu reprezentanti ai entitatilor interesate (Societatea Comerciala OMV Petrom SA)".

Potrivit Legii petrolului 238/2004, titularii acordurilor petroliere platesc la bugetul de stat o redeventa intre 3,5% si 13% din valoarea productiei brute, in functie de marimea zacamantului, in cazul titeiului si intre 3,5% si 13,5% in cazul gazelor naturale.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri