Actiunile Fondul Proprietatea (FP) au depasit recordul istoric de 1 leu/actiune, dupa 5 zile consecutive de cresteri pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Pragul de 1 leu este cel la care au fost despagubiti fostii proprietari prejudiciati in timpul regimului comunist.

Actiunile Fondului au atins vineri, 31 mai 2019, un nou record, de 1,035 lei/actiune, cu 17,2% peste valoarea de 0,883 lei/actiune inregistrata la sfarsitul anului trecut si cu 142,3% mai mult fata de 0,4270 lei/actiune, pretul de inchidere per actiune la finele lui 2011, anul in care Fondul a fost listat pe Bursa de Valori Bucuresti.

„Pretul de 1 leu/actiune este valoarea nominala stabilita de Statul Roman pentru despagubirea cetatenilor romani care nu au putut fi compensati in natura cu proprietatile pierdute in timpul regimului comunist, inainte de listarea Fondului pe Bursa de la Bucuresti. Suntem extrem de incantati sa vedem ca toti acesti ani de munca si dedicare pentru a crea valoare actionarilor nostri se reflecta in pretul din piata al actiunilor Fondului. De asemenea, din septembrie 2010, cand Franklin Templeton si-a inceput mandatul si pana in prezent, am distribuit 1,1696 RON/actiune sub forma de dividende si returnari de capital, inclusiv dividendele care urmeaza sa fie platite la inceputul lunii iulie”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Johan Meyer (foto), CEO al Franklin Templeton Investments Limited si Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Meyer a reafirmat obiectivul FP de a incuraja listarea pe bursa a companiilor de stat si de a implementa standardele de guvernanta corporativa societatile romanesti.

De cand compania Franklin Templeton a preluat administrarea, Fondul Proprietatea a rascumparat peste 45,7% dintre actiunile sale initiale, echivalentul a 6,29 miliarde de actiuni prin intermediul a 10 programe de rascumparare regulate, precum si 5 oferte, cu o valoare totala de 5,63 miliarde lei.

Pe parcursul ultimilor opt ani, Fondul a distribuit actionarilor un total de 11,95 miliarde lei (3,27 miliarde dolari). Prin urmare, Fondul a distribuit actionarilor 1,1696 lei/actiune, echivalentul a aproximativ 6,32 miliarde lei sub forma de dividende si returnari de capital.

Sursa foto: Franklin Templeton

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri