Investitorii individuali urmaresc trimestrial rapoartele financiare si website-ul companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cele doua fiind principalele surse de informare pentru majoritatea investitorilor individuali care au participat la studiul de perceptie derulat de ARIR.

Peste jumatate dintre respondenti urmaresc zilnic website-ul Bursei de Valori Bucuresti si il considera o sursa importanta de informare. Investitorii consulta saptamanal opiniile brokerilor, analistilor si zilnic presa scrisa si online. Pentru majoritatea investitorilor individuali (72%) cluburile si asociatiile de investitori sunt o sursa importanta de informare.

Studiul de perceptie realizat in randul investitorilor individuali releva ca rezultatele financiare ale companiei, strategia de afaceri si dividendele determina decizia de a cumpara sau vinde actiuni ale companiilor listate la BVB.

Comunicarea directa cu companiile are loc cel mai des in cadrul conferintelor unde participa managementul acestora (35%), urmat de participarea la Adunarile Generale ale Actionarilor (24%), prin e-mail (22%) sau prin telefon (11%). Un procent de 26% dintre investitori comunica cu companiile listate prin intermediul brokerilor sau analistilor. Peste 40% dintre respondenti sustin ca nu comunica deloc cu companiile listate la bursa.

”Rezultatele celui de-al doilea studiu de perceptie realizat de ARIR sustin necesitatea creionarii unor strategii dedicate investitorilor individuali, care se dovedesc a fi foarte activi si informati. Membrii asociatiei au facut parte din grupul de lucru pentru revizuirea metodologiei de evaluare a comunicarii companiilor listate cu investitorii, publicata recent, si sutin cresterea transparentei si utilizarea de noi instrumente de comunicare in relatia cu investitorii”, precizeaza Daniela Serban, Presedinte ARIR.

Transparenta companiilor listate la BVB si comunicarea cu investitorii individuali sunt doar pentru 33% dintre respondenti la nivelul asteptarilor. Cu toate acestea, 89% dintre respondeti mentioneaza ca ar recomanda investitiile la BVB si altor investitori, 67% tranzactioneaza lunar sau trimestrial la BVB, cu o durata medie a detinerilor de peste 1 an. In jur 51% dintre respondenti sunt investitori la BVB de peste 5 ani si 57% au un portofoliu de peste 50.000 lei, se mai arata in studiul realizat de ARIR.

Primul studiu de perceptie a investitorilor individuali realizat de Asociatia pentru Relatii cu Investitorii la Bursa din Romania (ARIR) s-a derulat in perioada 21 martie – 15 aprilie 2019, in cooperare cu Investors Club, Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare, Clubul Investitorilor pe Piata de Capital si investestelabursa.ro. Raspunsurile au fost colectate online, pe un esantion de 104 investitori individuali.

Sursa foto: By Bacho / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri