Companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor fi obligate sa se conformeze unei noi legi, transpusa din Directiva Europeana 828/2017, care prevede o serie de cerinte dure cu privire la informatiile pe care acestea trebuie sa le faca publice cu privire la salariile top managementului si in general cu privire la politica de remunerare practicata in cazul acestora.

“Directiva isi propune sa creasca gradul de transparenta privind sumele primite de aceste persoane, prin furnizarea unui cadru legislativ care sa oblige companiile sa puna la dispozitia publicului sumele exacte primite de conducatorii societatilor listate la bursa”, explica reprezentantii firmei de consultanta si audit KPMG.

Conpet si Digi Communications, singurele companii care nu se tem sa publice situatiile detaliate ale salariilor. In Petrom, salariul CEO-ului este subiect tabu de ani de zile: “N-am vrea sa fim singurii”

Acestia au analizat situatia celor mai importante 16 companii de pe Bursa de Valori Bucuresti (incluse in indicele BET), concluzionand ca nivelul de transparenta din prezent este unul slab si adesea nu se conformeaza noilor cerinte.

In momentul de fata, doar 2 din cele 16 companii incluse in BET pun la dispozitia publicului informatii detaliate privind remunerarea membrilor Consiliului de Administratie / Supraveghere si directorilor, per beneficiar si tip de beneficiu. KPMG nu a facut public numele celor doua companii, insa pe baza informatiilor publice colectate de wall-street.ro, cele doua companii sunt Conpet si Digi Communications.

La polul opus se afla Petrom si MedLife, care nici macar nu fac publica politica de remunerare aplicata in cadrul companiei (singurele companii din cele 16 analizate care nu fac acest lucru).

De altfel, salariul CEO-ului Petrom este un subiect tabu, asta chiar daca, inca de acum 6 ani, reprezentantii companiei spuneau ca “analizeaza” posibilitatea publicarii salariilor directoratului si ale membrilor din Consiliul de Supraveghere. In Austria, salariul CEO-ului OMV – actionarul majoritar al Petrom, este facut publice in fiecare an.

In 2013, oficialii Petrom mentionau ca “nu ar vrea sa fie totusi singurii” care fac publice salariile managerilor, referindu-se la situatia celorlalte companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti. Situatia s-a schimbat insa intre timp, in prezent jumatate din companiile de top de pe BVB oferind informatii despre nivelul remuneratiei al CEO-ului.

Publicarea salariilor top management-ului este o normalitate in SUA, insa in Europa situatia difera de la o tara la alta.

Ce salarii incaseaza directorii companiilor care au curaj sa faca date publice

Compania CEO Salariu brut total (2018)
Alro Slatina Gheorghe Dobra 1.620.000 lei
Purcari Victor Bostan 888.000 lei
Digi Communications Serghei Bulgac 795.000 lei
Electrica Catalin Stancu 544.000 lei
Conpet Dan Silviu Baciu 441.000 lei
Nuclearelectrica Cosmin Ghita 412.000 lei
Transelectrica Adrian Rusu 403.000 lei
Romgaz Adrian Volintiru 362.000 lei

Sursa date: raportarile companiilor

Sumele din tabel reprezinta doar sumele incasate din salarii de catre directorii generali ai companiilor. Majoritatea dintre acestia au beneficiat si de alte bonusuri, precum si de actiuni in cadrul companiei – valoarea acestora depasind salariul anual.

Un numar de 8 din cele 16 companii incluse in indicele BET fac mentiuni, in rapoartele anuale, cu privirele la nivelul de salarizare al CEO-ului.

Dintre acestea, Alro (ALR) si-a rasplatit cel mai bine directorul general in 2018, Gheorghe Dobra incasand 1,62 mil. lei brut (echivalentul a 135.000 lei pe luna / 29.000 euro pe luna).

Pe locul al doilea se afla Victor Bostan, CEO-ul si principalul actionar al vinariei Purcari (WINE), cu un salariu brut anual de 888.000 lei.

La mica distanta se afla Serghei Bulgac, CEO-ul Digi Communications, cu un castig brut anual de 795.000 lei.

Dintre companiile unde statul este principalul actionar, cel mai mare castig l-a avut in 2018 fostul CEO al Electrica Catalin Stancu. Acesta a incasat un total de 544.000 lei in cele 10 luni de mandat pe care le-a avut.

Ce prevede noua lege care forteaza companiile listate sa fie transparente cu salariile managerilor: amenzile pot ajunge la 5% din afaceri

Directiva Europeana 2017/828, privind incurajarea implicarii pe termen lung a actionarilor, a fost publicata pe data de 17 mai 2017 si a avut termen de transpunere in legislatia nationala pe data de 10 iunie 2019, insa este inca in dezbatere publica.

Legea vizeaza asigurarea sustenabilitatii pe termen lung a companiilor listate la bursa in statele membre ale Uniunii Europene, prin trei mijloace:

  • Reglementarea procesului privind remunerarea persoanelor aflate in pozitii de conducere, care au putere de decizie privind functionarea companiei;
  • Implicarea activa a actionarilor in acest proces, prin posibilitatea de a-si exprima punctul de vedere, prin votarea politicii de remunerare aplicabila acestor persoane;
  • Cresterea transparentei privind remunerarea, prin publicarea tuturor beneficiilor platite conducatorilor, pe tip de beneficiu, fiecarei persoane in parte, in functie de rolul si responsabilitatile sale in gestiunea companiei.

Conform proiectului de modificare a Legii 24/2017 prin care va fi transpusa Directiva in legislatia nationala, nerespectarea prevederilor constituie contraventie. In cazul entitatilor legale, amenda porneste de la 15.000 lei pana la cea mai mare valoare dintre 45.000.000 lei sau 5% din cifra de afaceri anuala totala, conform ultimelor situatii financiare anuale disponibile aprobate de organul de administrare.

Reprezentantii KPMG subliniaza ca dupa intarea in vigoare a Legii, companiile listate au obligatia sa supuna aprobarii actionarilor politica de remunerare si sa discute raportul de remunerare in cadrul urmatoarei adunari generale ordinare a actionarilor.

“Acest proces implica implementarea unor noi proceduri, procese si politici la nivelul companiei, astfel incat in functie marimea companiei si de complexitatea pachetului de remuneratie acordat, conformarea cu noile prevederi poate dura pana la cateva luni”, mentioneaza Madalina Racovitan, partener consultanta fiscala si head of people services, KPMG in Romania.

Articolul 9a din Directiva (respectiv articolul 921 din Proiectul de Lege privind transpunerea) se refera la drepturile actionarilor in legatura cu Politica de Remunerare si mentioneaza principiile pe care compania trebuie sa urmareasca in elaborarea acesteia.

Principalele prevederi

  • Fiecare companie listata trebuie sa aiba o Politica de Remunerare aplicabila conducatorilor, iar actionarii au dreptul de a o vota in AGA. Directiva recomanda ca acest vot sa fie obligatoriu, insa statele membre pot decide prin transpunerea in legislatia domestica ca acesta sa fie consultativ. Conform proiectului de lege mentionat anterior, votul actionarilor este obligatoriu (vot ex-ante).
  • Companiile vor plati remuneratiile conducatorilor doar in conformitate cu Politica supusa votului. Sunt posibile derogari de la Politica (in cazul in care statele membre decid acordarea acestei posibilitati, iar proiectul de lege privind transpunerea in Legea 24/2017 include aceasta posibilitate), totusi acestea trebuie sa fie limitate, iar circumstantele in care s-au produs, trebuie explicate detaliat.
  • Orice schimbare semnificativa trebuie supusa votului, iar Politica trebuie votata cel putin o data la 4 ani.
  • Politica trebuie sa fie clara si usor de inteles si explica cum contribuie la interesele si strategia companiei pe termen lung. De asemenea, trebuie sa detalieze toate tipurile de remuneratii primite sau acordate conducatorilor (fixe, variabile, cash sau in natura).
  • In cazul in care companiile acorda si remuneratie variabila (inclusiv cu decontare in actiuni), Politica va include obiectivele (financiare si non-financiare) pentru primirea acestora, motivul pentru care aceste criterii contribuie la sustenabilitatea pe termen lung, precum si metodele de evaluare daca aceste obiective au fost atinse.
  • In Politica se vor mentiona durata contractelor cu persoanele vizate, perioadele de preaviz, clauzele de revocare, precum si orice plati in legatura cu acesta, scheme de pensii private.
  • Dupa votarea Politicii, aceasta trebuie publicata imediat pe site-ul companiei, impreuna cu rezultatul votului si va ramane disponibila atat timp cat este aplicabila

"In prezent, companiile pun la dispozitia publicului un nivel scazut de informatii. Din cele 16 companii analizate, nu exista nicio companie care sa respecte in totalitate cerintele Directivei privind Politica de Remunerare. In ceea ce priveste Raportul de Remunerare, chiar daca unele companii nu pregatesc un Raport de Remunerare formal, acestea respecta unele dintre cerintele Directivei privind publicarea informatiilor privind remuneratia obtinuta de Conducatori", concluzioneaza Madalina Racovitan.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri