Profitul net consolidat al Grupului BVB a atins in primul semestru din 2019 nivelul de 3,87 milioane lei, in scadere cu 45% comparativ cu anul anterior, acesta fiind obtinut in proportie de 73% din segmentul de tranzactionare, in timp ce profitul atribuibil actionarilor societatii mama a fost de 3,60 milioane lei (minus 46%), conform datelor publicate de companie si citate de Agerpres.

Grupul BVB a inregistrat o scadere cu 62% a profitului operational consolidat, pana la valoarea de 2,57 milioane lei, principala cauza fiind diminuarea "drastica" a valorii ofertelor derulate pe piata principala de actiuni si obligatiuni.

"Lipsa ofertelor a fost puternic influentata de perceptia investitorilor asupra modificarilor cadrului legislativ din Romania, cu impact direct in piata de capital", se mentioneaza in raport.

Veniturile operationale ale Grupului BVB au inregistrat o scadere cu 17% in primele sase luni ale anului fata de perioada similara a anului 2018, pana la un nivel de 17,41 milioane lei, scadere determinata in principal de diminuarea veniturilor din comisioanele aferente valorii totale a tranzactiilor de tip "oferte" derulate pe pietele BVB.

Cheltuielile operationale consolidate au cumulat 15,18 milioane lei (plus 4,7%), in principal pe fondul majorarii cheltuielilor cu amortizarea imobilizarilor, determinate de investitiile realizate de grup in anul 2018, a cheltuielilor cu alte servicii prestate de terti si a cheltuielilor de promovare, ca urmare a intensificarii eforturilor de promovare a pietei de capital in anul 2019 fata de anul anterior, in special prin prisma evenimentelor organizate de catre Grupul BVB pentru promovarea pietei de capital, se mentioneaza in raportul societatii.

BVB a distribuit, incepand cu data de 27 iunie 2019, dividendele aferente profitului net aferent 2018, in suma de 9,02 milioane lei, reprezentand 100% din profitul net dupa rezerve. Dividendul brut pentru anul 2018 a fost de 1,12593 lei/actiune.

Pe de alta parte, conform raportului, Bursa de Valori Bucuresti a incheiat prima jumatate de an cu toti indicii pe plus si cresteri de doua cifre. Indicele BET, a avut un avans de circa 20%, iar indicele BET -Total Return (BET-TR) a trecut pragul de 14.000 de puncte, cresterea fiind de aproape 30%.

Capitalizarea bursiera a tuturor companiilor listate pe piata reglementata a BVB a depasit 34,8 de miliarde euro in ultima sedinta de tranzactionare din iunie 2019, comparativ cu 30,6 miliarde euro la final de 2018, in crestere cu 14%.

Piata reglementata de actiuni, excluzand ofertele publice initiale si secundare, care a generat 93% din totalul veniturilor din tranzactionare in prima jumatate a anului 2019, a inregistrat o crestere cu 12% a valorii tranzactionate, respectiv 5,25 miliarde lei, rezultat al interesului investitorilor pentru tranzactionarea pe piata secundara.

Activitatea de tranzactionare pentru toate pietele, inclusiv oferte, a inregistrat o scadere cu 25%, de la 7,46 miliarde lei in primele sase luni din 2018 la 5,60 miliarde lei in perioada ianuarie-iunie 2019. Scaderea provine, in cea mai mare masura, din diminuarea drastica a valorii ofertelor derulate pe piata principala de actiuni si obligatiuni, atat a ofertelor publice initiale, dar mai ales a ofertelor publice secundare, de la 2,373 miliarde lei lei in S1 2018 la 57 milioane lei in S1 2019.

Retail jobs Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri