Electrica obtine stampila de "Investment Grade" din partea Fitch

Grupul Electrica a obtinut rating-ul corporativ de emitent BBB (Investment Grade), cu perspectiva stabila, din partea agentiei de evaluare Fitch Ratings.

"Avand in vedere oportunitatile de dezvoltare a afacerii, precum si planul ambitios de investitii asumat in cadrul Perioadei a IV-a de Reglementare, Grupul Electrica prospecteaza mai multe variante privind diversificarea surselor de finantare. In acest sens, Grupul a luat decizia de a aplica pentru obtinerea unui rating de emitent din partea uneia dintre cele trei agentii majore de rating, considerand ca acesta este o dovada de transparenta si, totodata, un element cheie in vederea obtinerii flexibilitatii financiare", spun reprezentantii Electrica.

Existenta unui istoric al rating-ului emitentului, la momentul unei emisiuni de obligatiuni sau obtinerii unei alte surse de finantare, este benefica in ceea ce priveste plasarea cu succes a datoriilor, prin acces in conditii avantajoase la piata instrumentelor de imprumut.

Decizia de obtinere a unui rating de emitent a avut in vedere si faptul ca opiniile privind riscul de credit emise de una dintre cele trei agentii majore de rating sunt utilizate de investitorii institutionali din intreaga lume.

Prin listarea din 2014, singura privatizare cu pachet majoritar pe piata de capital din Romania, Electrica a reusit sa atraga aproximativ 2 miliarde lei. O parte din bani au fost folositi pentru modernizarea si retehnologizarea retelelor de distributie a energiei electrice, cu un total de 3,1 miliarde lei investiti in ultimii cinci ani.

Citeste si:
Electrica se revoltă după includerea pe "lista neagră" a...
Electrica se revoltă după...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

O alta parte importanta din fondurile atrase prin oferta publica initiala a fost utilizata, la finalul anului 2017, pentru achizitionarea pachetelor minoritare de 22% pe care Fondul Proprietatea le detinea in filialele de distributie si furnizare ale Grupului Electrica.

“Ne dorim sa crestem credibilitatea Grupului Electrica in fata investitorilor nostri, increderea acestora fiind extrem de importanta pentru noi. Astfel, scopul nostru in relatia cu investitorii este acela de a fi priviti ca o companie transparenta, rating-ul oferind tuturor partilor interesate o evaluare independenta si comparabila cu cea a companiilor similare, care sunt urmarite la randul lor de agentiile de rating. Urmare a obtinerii rating-ului, investitorii nostri vor beneficia de experienta Fitch in ceea ce priveste procesul de analiza si de monitorizare a rating-ului public al Grupului Electrica, asigurandu-le un confort suplimentar in momentul analizarii unei potentiale majorari a investitiei in Electrica”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Corina Popescu, director general Electrica.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri