Bursa de la Bucuresti a inregistrat tranzactii de 15,47 milioane de lei (3,26 milioane euro) in primele 20 de minute de la debutul sedintei de vineri, la cateva ore dupa anuntul FTSE Russell care a promovat piata de capital din Romania de la statutul de Piata de Frontiera la cel de Piata Emergenta Secundara, incepand din luna septembrie 2020.

Cele trei companii care vor fi incluse anul viitor in indicii FTSE Russell, Romgaz, Banca Transilvania si BRD - Groupe Societe General, asigurau mai mult de jumatate din lichiditatea pietei, scrie Agerpres. Astfel, tranzactiile cu titluri Banca Transilvania aveau o valoare de 5,76 milioane de lei, cele cu titluri Romgaz - 2,32 milioane de lei iar cele cu titluri BRD - 1,22 milioane de lei.

Bursa a deschis cu cresteri de peste 1% pe majoritatea indicilor.

BET, indicele care arata evolutia celor mai lichide 16 companii, inregistra o apreciere de 1,07%, indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, consemna un avans de 1,05%, iar indicele BET-FI al SIF-urilor se aprecia cu 0,63%. BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic si al utilitatilor, indica o crestere de 1,01%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a deschis in crestere cu 1,03%, iar reperul de randament al fondurilor de investitii, BET-BK, inregistra un avans de 0,75%.

Cele mai mari cresteri ale valorii actiunilor le inregistrau BVB (+3,88%), Nuclearelectrica (+3,61%) si Romgaz (+3,01%).

Pe de alta parte, in scadere erau actiunile MedLife (-2,31%) si Oil Terminal (-1,47%).

Furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat joi Romania la statutul de Piata Emergenta de la cel de Piata de Frontiera, decizia fiind luata dupa ce tara s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.

Reclasificarea statutului va intra in vigoare in septembrie anul viitor.

Romania a fost adaugata pe aceasta lista de monitorizare in septembrie 2016.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri