SIF Transilvania (SIF3), Nuclearelectrica (SNN) si Petrom (SNP) sunt campioanele anului 2019 pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), actiunile acestor companii aducand investitorilor castiguri cuprinse intre 50 si 82%. Pe bursele din SUA, producatorul de componente PC AMD a avut cea mai spectaculoasa evolutie, cresterea ajungand la 150%.

La realizarea articolului au fost luate in calcul cele mai importante companii de pe Bursa de Valori Bucuresti (incluse in indicele BET-XT) si cele mai importante companii de pe Bursa din New York si Nasdaq (incluse in indicele S&P 500).

Bursa de Valori Bucuresti a inchis anul 2019 cu cea mai mare crestere din lume. Dintre cele mai tranzactionate actiuni din piata, cel mai mult au crescut societatile de investitii financiare (SIF), bancile, precum si o parte din companiile din sectorul energetic.

Astfel, SIF Transilvania ocupa primul loc in clasament, cu o crestere de 82%, in vreme ce actiunile Nuclearelectrica se afla pe locul al doilea in topul cresterilor, cu un plus de 74% care ar urca la 84% daca ar fi adaugat si castigul din dividendele distribuite in 2019.

Compania Crestere 2019 Activitate

Top 10 cresteri pe Bursa de la Bucuresti in 2019 (BET-XT)

SIF Transilvania +82% Investitii
Nuclearelectrica +74% Energie
Petrom +49% Energie
SIF Muntenia +41% Investitii
Banca Transilvania +40% Banci
BRD +39% Banci
Fondul Proprietatea +37% Investitii
SIF Banat-Crisana +33% Investitii
Purcari +33% Productie (vin)
Romgaz +33% Energie

SIF-urile au crescut puternic in a doua jumatate a anului trecut dupa ce legea care prevede eliminarea pragului maxim de detinere in cadrul acestora (la 5% din actiuni) a trecut de Camera Deputatilor – forul decizional. Legea mai trebuie sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis, iar intregul proces legislativ ar mai putea dura cateva luni.

In sectorul bancar, BRD si Banca Transilvania (TLV) au terminat practic cu aceeasi evolutie in 2019: crestere de 40%. In sectorul energetic, Petrom (SNP) a profitat de evolutia buna a titeiului (+26%) si a incheiat anul cu un avans de 49%.

In SUA, cea mai buna evolutie de anul acesta au avut-o actiunile AMD, luand in calcul doar companiile din binecunoscutul indice S&P 500. Producatorul de componente PC a beneficiat de o serie de stiri pozitive in 2019, poate cea mai importanta fiind intelegerea cu gigantul chinez Tencent, care va folosi procesoarele AMD pentru serviciile sale de cloud-computing.

Compania Crestere 2019 Activitate

Top 10 cresteri pe bursele din SUA in 2019 (S&P 500)

AMD +150% Tehnologie
Lam Research Corp +120% Tehnologie
KLA Corp +104% Tehnologie
Target Corp +102% Retail / Bunuri de consum
Chipotle Mexican Grill +94% Fast Food
Xerox Holdings Corp +93% Electronice
Qorvo Inc +92% Tehnologie
Applied Materials Inc +90% Tehnologie
Copart Inc +90% Distributie auto
Leidos Holdings Inc +89% Tehnologie

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri