Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si majoritatea pietelor internationale scadeau luni, dupa amplificarea temerilor privind o posibila epidemie globala cauzata de Coronavirus. Piata romaneasca pierdea 0,7% la jumatatea primei sedinte bursiere de saptamana aceasta.

„Teama legata de o posibila epidemie globala a dus la accentuarea aversiunii fata de risc a investitorilor. Astfel, pietele de capital au inregistrat corectii majore incepand din a doua parte a sesiunii de vineri. S&P 500 si Nasdaq au scazut din zona maximelor istorice, depreciindu-se cu 2,80%, respectiv 3,50%. Pesimismul s-a observat la nivel extins si in timpul sesiunii din Asia, unde indicele japonez Nikkei si cel australian S&P/ASX 200 se retrag cu 2,40%, respectiv 1,10%. In contextul actual, investitorii s-au orientat catre active de refugiu precum metalele pretioase, unde, in aceeasi perioada, pretul aurului a castigat aproximativ 28 de dolari per uncie. In cazul in care contextul actual se va extinde, secventa de crestere a materiei prime ar putea continua”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Radu Puiu, analist, XTB Romania.

Deschiderea bursiera de luni in pietele europene a fost serios afectata de temerile asociate raspandirii virusului: la ora 12.30 DAX din Germania pierdea peste 2% fata de inchiderea de vineri. Aurul, yenul si titlurile de stat americane erau in crestere, in timp ce petrolul continua tendinta de scadere a ultimelor sesiuni.

Starea de spirit a investitorilor a fost afectata recent de epidemia izbucnita in China. Coronavirusul a aparut in orasul Wuhan, dar s-a extins rapid in regiunea Asiei de Est. Situatia a inceput in perioada Anului Nou Lunar, cand numarul de persoane care calatoresc este ridicat, fapt ce a facilitat extinderea mai rapida a virusului si pe o arie geografica mai ampla. Astfel, cazuri confirmate de coronavirus au fost raportate in SUA, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Vietnam, Nepal, Thailanda, Australia, Franta si Canada.

Pentru moment se pare ca virusul nu este la fel de violent precum SARS din 2003, dar se raspandeste mai usor. Astfel, vestea buna este ca ponderea cazurilor grave nu este la fel de mare ca atunci. In schimb, perioada de incubatie ar fi lunga, de peste 7 zile, iar in aceasta perioada pacientii ar fi contagiosi, fapt ce ar sprijini raspandirea coronavirusului.

„Investitorii au reactionat cvasi-automat, vanzand active precum actiunile, in special cele din sectorul cazinourilor care au prezenta in Macao, al liniilor aeriene si companiilor de turism, dar vor intra probabil curand din faza de corectie intr-o faza de asteptare (wait-and-see), cu o anume volatilitate, bineinteles, normala pentru o perioada emotionala. De acolo va urma probabil un punct critic: in functie de probabilitatea de a tine sub control raspandirea virusului, investitorii ar rasufla usurati, sau, daca se activeaza celalalt scenariu, ar putea urma o secventa noua, si mai accentuata de ”fuga” de pe burse si retragere inspre zone percepute a fi relativ mai sigure. Cred ca e prea riscant acum sa facem prognoze asupra directiei viitoare, cand nici macar specialistii nu stiu ce se va intampla. Estimarea mea ar fi ca saptamana aceasta vom avea o idee relativ clara despre importanta acestui virus, si daca pietele vor putea sa il treaca cu vederea sau nu. In prezent traderii din Romania nu par foarte afectati de scena internationala, desi BET coboara cu 0.8% la ora 13, o reactie mai slaba, sub jumatate din ce vedem in bursa germana”, este de parere Claudiu Cazacu, consulting strategist in cadrul XTB Romania.

Scenariul din China pare a fi alarmant, raportandu-se peste 2700 de cazuri, dintre care 461 de persoane sunt in stare critica. Pana in acest moment, numarul de victime a atins pragul de 80, toate fiind raportate in China. Printre masurile luate de autoritati pentru a izola si a gestiona extinderea focarului se numara zone de carantina in anumite regiuni, inclusiv in vecinatatea orasului Wuhan. Totusi, riscul de extindere exista in continuare intrucat, inainte de restrictionarea calatoriilor, aproximativ 5 milioane de locuitori au parasit orasul. In acest moment, oficialii OMS evalueaza situatia in incercarea de a determina daca este necesar sa fie declarata stare de urgenta pentru sanatate la nivel global.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri