17 Februarie 2020

BERD vrea "o felie" de 5-10% din Hidroelectrica la momentul listarii pe bursa



Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) doreste sa participe la o prelistare la bursa a companiei Hidroelectrica, cu un procent de 5% sau 10%, a declarat ministrul demis al Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

„Sustinem listarea Hidroelectrica la bursa, este in programul de guvernare, avem inclusiv o scrisoare de intentie din partea Bancii Europene de Dezvoltare (BERD, n.r.) care doreste sa fie parte la aceasta procedura, chiar sa participe la o prelistare, cum un procent de sa zicem 5% sau 10%, prelistare care ar ridica valoarea companiei. Analizam acest lucru, vom discuta si in Guvern acest lucru. Eu cred ca Hidroelectrica este o bijuterie a energeticii romanesti, este o companie verde, faptul ca este o companie verde este asset-ul cel mai important al acestei companii”, a declarat Virgil Popescu, citat de Agerpres.

Cititi si Hidroelectrica mai face un pas spre bursa

Ministrul a subliniat ca Guvernul doreste ca statul sa pastreze pachetul majoritar al Hidroelectrica.

„Alaturarea BERD de Hidroelectrica cred ca va fi un castig. Se mentine hotararea anterioara de majorare a capitalului, parca 20% era maxim in hotararea aceea. Oricum, inclusiv in noul program de guvernare am scris negru pe alb ca se doreste ca statul sa-si pastreze pachetul majoritar al Hidroelectrica. (...) Termenul (pentru listarea Hidroelectrica, n.r.) nu a fost modificat, singurul lucru care a aparut suplimentar este dorinta BERD de a participa la prelistare, o dorinta care mi se pare benefica”, a apreciat Virgil Popescu.

Acesta s-a referit si la compania Nuclearelectrica, subliniind ca energia nucleara este foarte importanta in strategia energetica a Romaniei, iar in discutiile recente pe care le-a avut la Bruxelles subiectul energiei nucleare nu a fost abordat in termeni negativi.

„Dorim ciclu integrat nuclear. Dorim ca in cadrul Nuclearelectrica sa fie transferate, evident cu un pret corect, uzina de la Feldioara, si ulterior, licenta minei noi care detine zacamantul de uraniu sa fie trecuta tot la Nuclearelectrica, pentru ca mina de la Crucea este cu zacamantul pe finalizare si nu mai are zacamant. Practic, dorim ca acest ciclu de productie, avem si o lege a ciclului integrat de productie, extractie-prelucrare-producere de energie electrica sa fie intr-un ciclu integrat, intr-o singura companie, pentru a nu mai avea probleme de competitie si de alte lucruri pe care le avem in acest moment. Evident ca in paralel va trebui si vom lua decizia anul acesta pentru constructia reactoarelor 3 si 4, eu cred ca tarie ca putem face acest lucru cu parteneri din statele UE si NATO. Am avut discutii la Bruxelles si e un lucru foarte bun ca nu s-a discutat in termeni rai despre energia nucleara - mai bine sa nu discuti decat sa discuti in termeni rai - iar energia nucleara asa cum este ea acum nu este considerata nici energie verde, dar nici energie murdara. Eu cred ca Romania va putea construi reactoarele 3 si 4, ca si scenariu luam in calcul inclusiv construirea reactorului 3 de catre Nuclearelectrica. Energia nucleara este foarte importanta in strategia energetica a Romaniei”, a adaugat ministrul demis al Energiei.



Citeste si