Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) oferă administratorilor de pensii private posibilitatea de a investi peste limita de 70%, pentru o perioadă de un an, în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor sau de state membre ale UE sau aparţinând Spaţiului Economic European, a declarat vicepreşedintele ASF al sectorului Sistemului de Pensii Private, Dan Armeanu.

"Luând în considerare scăderile ample şi volatilităţile crescute ale pieţelor de capital, precum şi necesitatea de a proteja activele participanţilor la fondurile de pensii private de fluctuaţii mari de preţ ale instrumentelor de capital, ASF a hotărât să ofere posibilitatea administratorilor de pensii private de a investi în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice sau de state membre ale UE sau aparţinând Spaţiului Economic European, într-un procent mai mare de 70%, modificarea limitei fiind una temporară pe o perioadă de un an", a menţionat Dan Armeanu, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, în contextul condiţiilor economice dificile create de pandemia COVID-19, ASF a decis să promoveze de urgenţă măsuri menite să reducă neajunsurile operaţionale generate de COVID-19, creând pentru toate entităţile supravegheate posibilitatea ca toate raportările şi corespondenţa să fie transmise prin mijloace electronice la distanţă.

"Toate aceste măsuri au fost adoptate cu scopul de a asigura stabilitatea pieţelor financiare nebancare şi de a proteja interesele consumatorilor de produse financiare pe fondul situaţiei fără precedent generate de apariţia şi răspândirea la scara globală a virusului COVID-19", a mai spus vicepreşedintele ASF.

Acesta a subliniat că pandemia COVID-19 afectează creşterea economică pe termen scurt, prin reducerea generalizată a investiţiilor şi a producţiei de bunuri şi servicii, ceea ce forţează întreprinderile să-şi reducă semnificativ activitatea. Mai mult, efectele pandemiei acţionează simetric atât pe partea de cerere cât şi pe partea de ofertă, ceea ce va alimenta spirala de scădere a activităţii economice, conducând spre o posibilă recesiune.

"Pandemia generează un val de şoc pentru afaceri, gospodării şi pieţe financiare, rezultând o perturbare serioasă a funcţionării acestora. În acest timp majoritatea statelor, inclusiv România, au decis să elaboreze diferite scheme de sprijin pentru întreprinderile aflate în dificultate, cât şi pentru salariaţii care îşi pierd temporar slujbele, fiind pregătite să injecteze fonduri în economie sau să acorde garanţii, astfel încât odată cu sfârşitul pandemiei, economia să îşi revină într-un timp cât mai scurt, în caz contrar costurile globale fiind greu de dimensionat", a mai spus Dan Armeanu.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri