Bursa de la București ajunge la un nou maxim istoric

BET, indice de referință al Bursei de Valori București (BVB) și cel care reflectă evoluția celor mai lichide acțiuni listate la BVB, a încheiat ședința de tranzacționare de marți, 16 martie 2021, la nivelul de 10.844,45 puncte, atingând astfel un nou maxim istoric. Precedentul record stabilit de BET la închiderea unei ședințe a fost în data de 24 iulie 2007, înainte de izbucnirea crizei financiare din 2008 – 2009, care a afectat toate piețele.

„Un factor foarte important în această evoluție îl reprezintă dividendele importante distribuite de companiile listate la BVB, dacă ne uităm că indicele BET-TR, care include și dividendele, este deja la maxime istorice de câteva luni. Dacă ne uităm pe o perioadă aproape nouă ani, vedem că indicele BET-TR a avut un randament în euro de aproape 231%, fiind de departe cea mai bună evoluție dintre indicii principalelor piețe din UE și Marea Britanie. Perspectivele pentru acest an sunt promițătoare, pentru că vedem estimări de dividende atractive, unele chiar foarte bune comparativ cu dobânzile scăzute practicate la depozite. Totodată, includerea mai multor companii românești în indicii FTSE Russell va continua să pună România într-o lumină optimistă în fața investitorilor”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

Interesul în creștere al companiilor pentru finanțarea prin piața de capital atrage atenția unui număr din ce în ce mai mare de investitori. Din informațiile publice, aproape 20 de companii sunt în pregătire să vină la Bursa de Valori București cu emisiuni de acțiuni sau obligațiuni. Totodată, cele aproape 40 de runde de finanțare prin obligațiuni, în sumă de peste 2,1 miliarde de euro, derulate începând cu 2019, precum și listarea celor 7 companii noi pe AeRO, cu o capitalizare cumulată de peste 190 milioane euro, contribuie la îmbunătățirea imaginii Bursei de Valori București și a rolului său în dezvoltarea economiei României.

„Acest nou maxim istoric este o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun în dezvoltarea pieței de capital din România. Premisele pentru accelerarea dezvoltării sunt create, ele trebuie doar fructificate de participanții la piață. Continuăm eforturile de îmbunătățire a lichidității întregii piețe, vedem intermediari care devin Market Makeri, numărul investitorilor a crescut semnificativ anul trecut, cu aproape 12.000, până la 66.000, și, totodată, avem în vedere o serie de inițiative care să stimuleze vizibilitatea emitenților, precum acoperirea cât mai multor companii prin rapoarte de analiză și promovarea standardelor ESG în rândul companiilor listate. Pe fondul aceste evoluții pozitive, proiectul de înființare a Contrapărții Centrale în România este foarte important pentru a crea condițiile eficientizării maxime a pieței locale de capital", a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

De asemenea, unul dintre obiectivele BVB de a crește reprezentativitatea României în indicii internaționali devine tot mai consistent și România se prezintă în fața investitorilor internaționali care urmăresc indicii FTSE Russell cu patru companii: Banca Transilvania și Nuclearelectrica în indicii All-Cap, Bittnet și TeraPlast în indicii Micro Cap. Sunt șanse ca această listă să includă, în cadrul evaluărilor din 2021 ale FTSE Russell, cel puțin încă o companie.

Citeste si:
Bursa de Valori București lansează un portal cu analize gratuite...
Bursa de Valori București...

Sursa foto: Agerpres
Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri