Ministerul Finantelor (MF) a atras 614,5 milioane lei si, respectiv, 59 milioane euro (valori însumând 905 milioane lei – 183,5 milioane euro), prin a patra ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în ultimele 12 luni prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

Astfel, valoarea celor patru runde de finanțare derulate în ultimele 12 luni la BVB de către Ministerul Finanțelor a depășit 7 miliarde lei (peste 1,4 miliarde euro).

„Continuarea și în acest an a ofertelor în cadrul programului FIDELIS este o dovadă că Guvernul dorește să ofere populației alternative de economisire sigure prin instrumente guvernamentale. Programul FIDELIS este unul dintre programele de titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor și care este derulat prin piața de capital pentru a oferi investitorilor persoane fizice oportunități de investire și flexibilitate în administrarea disponibilităților pentru investiții”, a declarat Prim-ministrul Florin Cîțu, ministru interimar al Finanțelor.

„Suma atrasă de Ministerul Finanțelor prin cele patru oferte este una impresionantă și demonstrează că investitorii sunt dispuși să-și plaseze banii atunci când li se oferă oportunități de investiții. Putem spune că a patra ofertă pentru vânzarea de titluri de stat Fidelis este un succes luând în calcul suma atrasă și estimările cu privire la evoluția inflației în România. Totodată, trebuie să vedem că derularea ofertei Fidelis s-a suprapus în mare parte cu derularea altei IPO pentru vânzarea de acțiuni. Deși vorbim de două tipuri de investitori în funcție de profilul de risc al acestora, totuși, vedem că investitorii de retail au dislocat cumulat aproape 1,4 miliarde lei pentru a subscrie la cele două IPO. Având această imagine de ansamblu, putem spune că piața de capital a dovedit din nou că este capabilă să absoarbă oferte de dimensiuni considerabile și să finanțeze economia României”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

„Ultimii trei ani au demonstrat că piața de capital se maturizează și își îndeplinește rolul de finanțare a economiei, iar gama de instrumente disponibile pentru investiții este din ce în ce mai diversificată. Vorbim de aproape 60 de runde de finanțare prin obligațiuni, cu o valoare cumulată de peste 3 miliarde de euro, dar și de 17 companii antreprenoriale listate, ale căror capitalizări cumulează aproape 1 miliard de euro. Totodată, crește și numărul de investitori, doar în perioada ianuarie 2020 – martie 2021, numărul acestora urcând cu o treime, la aproape 71.000. Ne-am propus să oferim investitorilor cât mai multe instrumente pentru a tranzacționa și pentru a-și administra portofoliile, iar odată cu lansarea Contrapărții Centrale, gama de astfel de instrumente se va diversifica și mai mult”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distributie) și Banca Comerciala Romana și BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin participanți eligibili.

Listarea titlurilor de stat este realizată cu sprijinul BT Capital Partners.

„Suntem onorați să contribuim la crearea unei tradiții pe piața de capital. Contribuția pe care această a patra emisiune şi cele anterioare le au la familiarizarea clienților cu mediul investițional merg mai departe decât beneficiile legate de economisire sau finanțarea statului roman, ceea ce nu face decât să ne bucure”, a declarat Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.

În cadrul celei de-a patra oferte, derulată în perioada 22 iunie – 12 iulie, românii au plasat aproape 5.900 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturități de unu, respectiv doi ani, și o emisiune în euro, cu scadența la doi ani.

Detaliile fiecărei emisiuni sunt disponibile în tabelul de mai jos:

Criteriu

Emisiune lei cu scadență în 2022

Emisiune lei cu scadență în 2023

Emisiune euro cu scadență în 2023

ISIN

RO5O4PH7MDL6

ROTWSR4X3BI9

ROWZDXY07216

Simbol

R2207A

R2307A

R2307AE

Maturitate

15 Iulie 2022

15 Iulie 2023

15 Iulie 2023

Dobândă anuală

2,95%

3,25%

1,00%

Valoare nominală/ titlu de stat

100 lei

100 lei

100 Euro

Număr titluri

3.154.287

2.991.397

589.284

Valoare emisiune

315.428.700 lei

299.139.700 lei

58.928.400 euro

Titlurile de stat au intrat la tranzacționare la BVB, vineri, 16 iulie, și pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent în orice moment prin intermediarii autorizați.

Subscrierea inițială a titlurilor nu a fost comisionată de către intermediari, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri