Bursa de Valori Bucureşti a obţinut un profit net, individual, în primul semestru din acest an, de 3,57 milioane de lei, în scădere cu 33% sau 1,78 milioane de lei de la 5,35 milioane de lei, în primul semestru din 2020, cu o marja netă de 31%, conform unui raport postat pe BVB citat de Agerpres.

Veniturile operaţionale de 11,70 milioane de lei sunt în scădere cu 6%, pe fondul reducerii unor venituri one-off intra-grup realizate în 2020 în cadrul proiectului CCP. Potrivit raportului, creşterea semnificativă a veniturilor din taxe menţinere emitenţi, +74%, şi vânzare de date bursiere, + 78%, compensează scăderea veniturilor din tranzacţionare de 14%.

Cheltuieli operaţionale sunt în creştere cu 8%, până la valoarea de 8,77 milioane de lei, faţă de S1 2020, pe fondul noilor proiecte derulate în scopul promovării BVB şi a pieţei de capital.

Grupul BVB a obţinut venituri operaţionale de 20,93 milioane de lei în primul semestru, în creştere cu 7% comparativ cu S1 2020, pe fondul avansului de 21% al veniturilor segmentului post-tranzacţionare. Cheltuieli operaţionale ale Grupului, de 19,81 milioane de lei, sunt în creştere cu 23% sau 3,76 milioane de lei faţă de S1 2020, pe fondul cheltuielilor generate de activitatea filialei CCP.RO în procesul de autorizare ca şi Contraparte Centrală, în sumă de 3,5 milioane de lei în primele 6 luni ale anului 2021. Profit net al Grupului este în valoare de 2,57 milioane de lei.

Veniturile operationale ale Depozitarului Central au crescut cu 21% sau 1,63 milioane de lei (de la 7,83 milioane de lei la 9,46 milioane de lei), ca urmare a creşterii veniturilor obţinute din activităţi de registru, de tip one-off, şi a avansului veniturilor din taxele de menţinere a calităţii de agent custode, pe fondul creşterii preţurilor acţiunilor şi a valorii portofoliilor deţinute, cu un impact favorabil de 0,94 milioane de lei.

Cheltuielile operaţionale ale Depozitarului Central sunt de 7,71 milioane de lei, reprezentând o creştere de 9% faţă de S1 2020 (7,04 milioane de lei) generată de avansul cheltuielilor privind mentenanţa IT, amortizarea investiţiilor în imobilizări necorporale derulate în ultimii ani, cheltuielile cu noi proiecte în derulare şi a cheltuielilor privind personalul, conform politicii de remunerare.

Profit net al DC este 1,73 milioane de lei, în creştere cu 80% comparativ cu perioada similară a anului 2020, ca urmare a impactului pozitiv generat de creşterea veniturilor operationale.

CCP.RO Bucharest nu a înregistrat venituri operationale, fiind în curs de depunere a dosarului de autorizare ca şi Contraparte Centrală.

Fondul de Compensare a Investitorilor ( FCI) a realizat o pierderea netă în S1 2021 în valoare de 131.000 lei, faţă de 35.000 lei, profit, în S1 2020. BVB va înceta să mai consolideze rezultatele FCI din momentul în care va pierde controlul asupra societăţii. În luna iulie, FCI a început demersurile de restituire către acţionari a contravalorii acţiunilor deţinute la capitalul social al societăţii. Începând cu data încasării contravalorii acţiunilor deţinute de BVB la FCI, FCI nu va mai fi considerat filială a BVB.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri