Tehnologia blockchain a determinat apariția nu doar a criptomonedelor, dar și a contractelor smart. Caracteristica principală a acestor contracte este execuția lor fără implicarea omului, aceasta fiind combinată cu risc minim de erori.

În acest articol descriem în linii generale principiul de funcționare a contractelor Smart, dar și principalele avantaje pe care le prezintă aceste contracte.

Ce este un contract inteligent?

Smart Contract este un protocol computerizat conceput cu scopul principal de a verifica termenii contractului și relevanța acestora prin aplicarea anumitor algoritmi digitali. Astfel, implementarea contractelor digitale îi ajută pe oameni să-și gestioneze într-un mod mai inteligent și sigur activele în cadrul contractelor pe care aceștia decid să le încheie.

Contractele Smart lucrează pe bază de blockchain, poziționându-se, mai exact, în partea de sus a acestuia. Într-o percepție mai simplă, aceste contracte smart reprezintă o versiune digitală a contractelor tradiționale, transpuse în lumea reală. Totodată, diferența principală dintre contractele Smart și cele tradiționale constă în faptul că contractele Smart se execută fără intervenția umană. Nu este nevoie de intermediere la încheierea contractului. În continuare oferim o explicație detaliată a modului în care funcționează contractele Smart și care sunt avantajele acestor contracte.

Smart Contract - principii de funcționare

Contractele inteligente se bazează pe o relație de schimb reciproc. De exemplu, poți transmite o monedă digitală către un contract Smart, iar acesta, în schimb, îți va oferi ceea ce ar trebui să recepționezi conform acestui contract. Reieșind din faptul că un contract Smart funcționează într-un mod absolut automatizat, nu va fi nevoie să intervii cumva pentru a obține ceea ce ți se cuvine conform contractului. Totodată, în cazul în care un contract Smart, totuși, nu este îndeplinit în modul corespunzător, sunt prevăzute, de obicei, și anumite penalități pentru nerespectarea respectivă.

Acesta este, per general, principiul de funcționare a Smart Contractelor. Datorită avantajelor pe care le prezintă, contractele Smart fac viața noastră mai ușoară. Iată care sunt principalele avantaje a contractelor Smart:

1. Securitate. Printr-o tehnologie bazată pe blockchain, Smart Contracts reprezintă o modalitate sigură de păstrarea a datelor. Principalul avantaj în acest sens constă în faptul că aceste contracte nu pot fi hackuite atât de ușor chiar și de cei mai iscusiți hackeri. Este destul de complicat de urmărit (pentru terți) istoricul contractelor Smart. La fel de complicată este identificarea părților contractante.

2. Contractele Smart sunt disponibile 24/7. Precum am menționat mai sus, contractele Smart nu au nevoie de prezența sau intervenția umană pentru a funcționa. Acest aspect determină, într-un mod direct, disponibilitatea permanentă a contractelor Smart. Poți deschide și încheia asemenea contract oricând și oriunde. Acest aspect oferă flexibilitate valabilă indiferent de timp și spațiu.

3. Execuție rapidă a tranzacției. Și iarăși revenim la lipsa factorului uman care, fiind combinată cu execuția digitală, oferă un caracter imediat executării contractelor Smart. Astfel, în condițiile lipsei de intermediari, nu există lucruri care ar putea influența negativ execuția rapidă a contractelor Smart - un mare avantaj pentru cei care apreciază operativitatea și promptitudinea operațiunilor.

4. Fără comisioane. Chiar și în vederea avantajelor destul de importante pe care le-am prezentat mai sus, contractele Smart nu percep comisioane. Acest lucru, cu siguranță, reprezintă încă un avantaj foarte important. Asemenea contracte nu prezintă costuri suplimentare, ceea ce îți permite să economisești bani în comparație cu modul tradițional de încheiere și executare a contractelor.

5. Risc de eroare minim. În cadrul contractelor Smart este redusă o sursă majoră de erori - cea determinată de factorul uman. Întrucât toate operațiunile se execută într-un mod digital și în baza tehnologiei de blockchain, riscul erorilor este unul cu adevărat minim. Acesta este motivul de bază care determină oamenii să utilizeze anume contractele Smart atunci când este importantă executarea corectă a contractului.

Concluzie

Contractele inteligente sunt programe ce sunt stocate pe un blockchain și îndeplinesc condițiile prestabilite de către utilizator. Acest tip de contract a apărut odată cu evoluția industriei criptomonedelor pentru a verifica condițiile și termenii acestuia și a-l executa cu erori minime. Te-ai gândit vreodată să investești în crypto? Dacă da, atunci o poți face cu o platformă crypto prietenoasă atât pentru cei ce sunt la început de drum, cât și pentru cei deja experimentați!

Sursa foto Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri