Românii care au pensia privată obligatorie (Pilon II) la fondul NN Pensii nu vor fi afectați în niciun fel de tranzacția prin care banca americană Goldman Sachs a preluat NN Investment Partners – o companie diferită de NN Pensii.

NN Pensii este cel mai mare fond de pensii privat din România și administrează direct activele nete din conturile de Pilon II ale peste 2 milioane de participanți la fondul NN. Averea românilor administrată de NN ajungea la o valoare totală de peste 31 de miliarde de lei la finalul lunii martie 2022, reprezentând aproape 35% din piață, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară.

”NN Pensii activează pe piața pensiilor administrate privat din România încă de la lansare, în 2007, și este un investitor semnificativ pe termen lung. Din acest motiv, fondul aplică strategii de investiții prudente și responsabile, în limitele prevăzute de legislația specifică aplicabilă Pilonului II, cu obiectivul să asigure o evoluţie sustenabilă a valorii conturilor”, se menționează într-un comunicat de presă al companiei.

La începutul acestei luni, Goldman Sachs Group a anunțat finalizarea achiziției NN Investment Partners de la NN Group N.V. pentru 1,7 miliarde euro. În acest fel, Goldman a preluat și operațiunile din România ale NN Investment Partners, companie care administrează fonduri mutuale și care este diferită de NN Pensii.

NN Pensii face parte din NN Group, compania internațională de servicii financiare cu o istorie de peste 175 de ani și prezență puternică în 11 țări, listată la bursa Euronext din Amsterdam din 2014. În România, NN Group oferă asigurări de viață și de sănătate și pensii facultative prin NN Asigurări de Viață, pensii private obligatorii prin NN Pensii și asigurări de locuinţă prin NN Asigurări și intermediere de credite ipotecare prin NN Lease.

În data de 11 aprilie 2022, NN Group a finalizat vânzarea companiei de management al investițiilor NN Investment Partners în toate ţările în care operează, inclusiv România. Ca urmare a tranzacției, NN Investment Partners este deținută integral de Goldman Sachs Group, Inc. și continuă să funcționeze independent de NN. Celelalte companii din NN România (precum fondul de pensii Pilon II) rămân parte a NN Group, fără legătură cu tranzacția.

”Mai departe, colaborarea NN Group cu NN Investment Partners continuă printr-un parteneriat strategic pe o perioadă de zece ani prin care NN Investment Partners și Goldman Sachs Asset Management vor continua să asigure servicii de administrare a investițiilor pentru NN Group. Pentru clienții NN din România, aceste servicii se referă exclusiv la administrarea activelor pentru asigurările de tip unit-linked”, spun reprezentanții NN.

Pentru participanții la Fondul de Pensii Administrat Privat NN nu se schimbă nimic. NN Pensii continuă să fie parte din NN Group și să administreze direct economiile pentru pensie ale participanților, la fel ca până acum.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri