Celebrul brand auto Porsche ignoră turbulențele de pe piețele bursiere din ultima perioadă și iese cu un IPO (Initial Public Offering, listare de acțiuni la bursă, n.r.) pentru investitorii care doresc să "prindă viteză" pe piețele de capital.

Astfel, 12,5% din acțiunile Porsche vor fi scoase la vânzare într-o licitație publică, urmând ca aproape jumătate din suma încasată pe acțiuni să fie distribuită acționarilor sub forma unor dividende speciale, în cazul unui IPO de succes, scrie CNN.

Volkswagen, deținătoarea mărcii Porsche, a declarat de altfel că va folosi câștigurile rezultate (aproximativ 10,5 mld. euro) în urma listării publice de acțiuni pentru a construi mai multe mașini electrice.

Compania intenționează să investească 89 miliarde euro în următorii 5 ani pentru a dezvolta autovehicule de acest tip, asumându-și în același timp ca o pătrime din totalul vânzărilor să fie reprezentată de mașinile electrice până în anul 2026.

Publicația Reuters, citată de CNN, a transmis faptul că listarea celor 12,5% din acțiunile publice Porsche ar putea ridica valoarea brandului Porsche la 85 miliarde de euro, ceea ce ar face acest IPO una dintre cele mai mari listări făcute vreodată în Europa.

Vânzarea de acțiuni merge înainte în ciuda unor schimbări petrecute la conducerea companiei în ultima perioadă, un nou executiv fiind numit la vârful gigantului auto german chiar luna aceasta în persoana lui Oliver Blume.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri