Investitorii ”de ocazie”, care și-au plasat banii în criptomonede sub mirajul câștigurilor spectaculoase, au avut parte de un duș rece anul acesta, când piața cripto s-a prăbușit iar unele platforme de tranzacționare au dat faliment. Dragoș Manolescu, director general-adjunct OTP Asset Management, divizia de fonduri de investiții a OTP, subliniază că au existat investitori care au realizat astfel cât de mari sunt în realitate riscurile investițiilor în cripto, o piață pe care el o aseamănă mai degrabă unei scheme piramidale de tip Caritas.

”Piața cripto a avut o volatilitate foarte mare și a arătat investitorilor ce înseamnă să te expui pe o piață nereglementată, iar aici mă refer la numeroasele falimente, care se termină cu recentul exemplu FTX”, menționează Dragoș Manolescu.

FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzacţionare cripto din lume, a intrat în insolvență în noiembrie. Prăbușirea FTX a zguduit piața cripto, platforma fiind evaluată la 32 mld. dolari înainte de insolvență.

Până acum 1-2 ani eram considerați ‘prăfuiți’ (n.red. industria fondurilor mutuale) și era cool să te duci în zona cripto. Părea că oricine lansează o criptomonedă aberantă, care nu avea nimic fundamental în spate.

Dragoș Manolescu, OTP Asset Management

”Spre deosebire de cripto, fondurile de investiții sunt supra-reglementate, atât la nivel european cât și la nivel local. Din punct de vedere al riscurilor, este o diferență colosală între cele două piețe. Până acum 1-2 ani eram considerați ‘prăfuiți’ (n.red. industria fondurilor mutuale) și era cool să te duci în zona cripto. Părea că oricine lansează o criptomonedă aberantă, care nu avea nimic fundamental în spate. Era un cult al promovării acestor ‘caritas-uri cripto’ sau ‘scheme piramidale cripto’, cum le numesc eu”, afirmă Manolescu.

Foarte mulți dintre dintre cei care urmează piața cripto acționează precum adepții unei religii: refuză orice argument logic care vin să desființeze crezul pe care îl au.

Dragoș Manolescu, OTP Asset Management

OTP Asset Management are în administrare o avere de 518 mil. lei, aflându-se astfel pe locul 6 în topul celor mai mari administratori de fonduri din România. Majoritatea fondurilor de investiții din România au înregistrat scăderi în 2022, pierderile fiind în general cuprinse între 10 și 20%.

În același timp, piața cripto s-a prăbușit, scăderile depășind chiar și 60% în cazul celor mai importante monede (vezi tabelul de mai jos).

Moneda Evoluție 2022
Bitcoin -66%
Ethereum -63%
Binance Coin -52%
Ripple -42%
Dogecoin -40%

”În momentul de față, ce se întâmplă în piața cripto este un duș rece pentru cei care investesc acolo. Din punctul meu de vedere, foarte mulți dintre dintre cei care urmează piața cripto acționează precum adepții unei religii: refuză orice argument logic care vin să desființeze crezul pe care îl au. Piața cripto este precum o nouă religie”, menționează reprezentantul OTP Asset Management.

În aceste condiții, managerul de bani afirmă bursa și industria fonduriulor mutuale a avut chiar de câștigat de pe urma prăbușirii cripto din ultimul an, existând investitori care au trecut de la investițiile în criptomonede la investiții tradiționale.

”Am și avut investitori care s-au retras din piața cripto și au venit pe bursă, în piața de acțiuni. Oamenii mai revin cu picioarele pe pământ, în special pe cei anti-sistem, care spun că nu vor să aibă de afaceri cu băncile, asta deși comisioanele pe care le plătesc pentru tranzacționarea cripto și riscurile pe care și le asumă sunt mult mai mari decât cele pe care le-ar implica o relație cu o bancă, sau dacă s-ar expune pe acțiuni sau fonduri de acțiuni”, concluzionează Dragoș Manolescu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri