Grupul Bursa de Valori București (BVB) și-a dublat profitul în 2022 (creștere 97% y/y), la 10,43 mil. lei, potrivit raportului finaciar anual publicat de companie. Grupul BVB include Bursa de Valori Bucureşti, Depozitarul Central şi Contrapartea Centrală (CCP.RO).

Profitul net individual al Bursei de Valori Bucureşti s-a cifrat la 11,04 milioane de lei, în creştere cu 34%, comparativ cu 2021.

Profitul net individual înregistrat de Depozitarul Central a fost de 4,31 milioane lei, în creștere cu 82%, ca urmare a impactului pozitiv generat de evoluția rezultatului operațional și a rezultatului financiar.

Pe de altă parte, CCP.RO individual (Contrapartea centrală) a raportat, pentru 2022, o pierdere netă de 3,38 milioane lei, rezultat îmbunătăţit însă comparativ cu perioada precedentă (2021: 4,70 milioane lei) influenţat de evoluţia pierderii operaţionale,

La nivel de grup, rezultate financiare au fost influenţate de evoluţia pozitivă pe toate segmentele de business, precizează BVB.

Profitul operaţional al grupului BVB a crescut de peste două ori, până la 8,79 milioane lei, în condiţiile unor venituri operaţionale de 56,54 milioane lei, mai mari +22%, şi ale unor cheltuieli operaţionale de 47,75 milioane lei, în creştere cu 10%.

Profitul operaţional BVB individual s-a cifrat la de 9,85 milioane lei, cu 29% mai mare faţă de 2021, pe fondul unor venituri operaţionale de 32,70 milioane lei, în creştere cu 23% y/y, generată de avansul de 25% al veniturilor din tranzacţionare, în principal, al veniturilor din oferte publice-acţiuni, creştere de 4 milioane lei faţă de anul precedent, dar şi al tranzacţiilor pe piaţa principala de acţiuni-regular cu 7%.

Cheltuielile operaţionale, BVB individual, au consemnat un avans de 21%, până la 22,85 milioane lei, evoluţie influenţată, în principal, de creşterea cheltuielilor de personal cu 23% an/an, până la valoarea de 12,16 milioane lei, avansul cheltuielilor cu servicii prestate de terţi cu 22% y/y, până la valoarea de 3,47 milioane lei, urmare a creşterii cheltuielilor cu servicii legate de evenimentele organizate, cel mai important fiind "BVB 140 ani".


Depozitarul Central, deţinut în proporţie de 69,04% de BVB, desfăşoară activităţi de compensare/decontare tranzacţii cu instrumente financiare efectuate la BVB şi menţinere a registrului acţionarilor în timp ce CCP.RO Bucharest, deţinută în proporţie de 54,72% de BVB a fost înregistrată la Registrul Comerţului în data de 4 noiembrie 2019 şi are ca scop asigurarea rolului de contraparte centrală pe piaţa tranzacţiilor cu instrumente derivate.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri