Acțiunile Credit Suisse, a doua cea mai mare bancă elvețiană, au fost oprite de la tranzacționarea pe bursă după ce au atins un minim istoric. Banca specializată în investiții și administrarea averilor unor clienți foarte bogați trebuie să facă față unui val puternic de retrageri de bani, după ce au fost descoperite deficiențe importante în procedurile sale de raportare și control din ultimii doi ani.

Clienții Credit Suisse au retras din bancă peste 120 mld. dolari în ultimele trei luni ale anului trecut. Din această cauză, Credit Suisse a ajuns să încalce anumite reglementări ce stabilesc valoarea minimă a rezervelor de cash pe care trebuie să o aibă în conturi. Reprezentanții băncii au menționat săptămâna aceasta că ritmul retragerilor de bani a încetinit, chiar dacă acestea încă mai există.

Acțiunile Credit Suisse scădeau miercuri cu 20%, înainte ca tranzacționarea acestora să fie blocată pe Bursa din New York.

Cel mai mare investitor al Credit Suisse, Saudi National Bank, a declarat că nu poate oferi băncii elvețiene nicio asistență financiară suplimentară, potrivit unui raport Reuters, preluat de CNBC. „Nu putem pentru că am depăși 10%. Este o problemă de reglementare”, a declarat președintele Băncii Naționale Saudite, Ammar Al Khudairy.

Președintele Credit Suisse, Axel Lehmann, a declarat că banca face eforturi să reducă riscul (n.red. investițiile riscante) din bilanț. Suntem reglementați, avem rate de capital puternice și un bilanţ foarte puternic. Suntem cu toții la lucru (n.red. pentru a rezolva situația)”, a declarat el.

Autoritățile de reglementare din SUA continuă să evalueze impactul anunțului de marți al băncii, care a recunoscută că a găsit „deficiențe semnificative” în procesele sale de raportare financiară pentru 2022 și 2021. Deficiențele au fost confirmate și de auditorii de la PWC.

Bursele europene scădeau puternic miercuri, în Germania fiind înregistrat un minus de 2,6% pe indicele DAX, în vreme ce în Franța indicele CAC40 pierdea 3%.

La București, scăderile erau minore, indicele BET fiind în coborâre cu 0,5%. La ora 13:00, acțiunile Banca Transilvania scădeau cu 0,6%, iar titlurile BRD cu 2,3%.

Sursa foto: Shutterstock / Dennis Diatel

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri