Economia României nu este susținută doar de marile corporații, iar unul dintre pilonii importanți care aduc locuri de muncă și bani în țară sunt firmele mici. Aceasta este și rațiunea lui Bogdan Ceuca, șeful departamentul de Tranzacționare al Transilvania Investments, companie care ajută firmele să se listeze pe bursă.

La nivelul Uniunii Europene, IMM-urile asigură două treimi din locurile de muncă din sectorul privat, conform datelor furnizate de Parlamentul European. Conform lui Bogdan Ceuca, și la nivelul României importanța antreprenorilor este una indiscutabilă. Acesta menționează că avansul mediului antreprenorial românesc se datorează faptului că economia României a traversat, în sfârșit, momentele istorice în care ideile noi nu erau bine tolerate.

„E foarte bine că mediul antreprenorial din România este unul concurențial. Noi venim dintr-o economie în care nu prea era bine să ai idei. Faptul că am deschis această cutie a pornit o explozie de inspirație în ceea ce privește afacerile. Acest lucru ne face să evoluăm ca economie. Nu avem cum să evoluăm ca societate fără antreprenori și fără acest sânge viu care se pune în mișcare zi de zi și vrea să rezolve problemele omenirii”, a declarat Bogdan Ceuca în cadrul conferinței Wall-street Financial Forum 2023.

Clopoțelul de pe bursă va suna și pentru firmele mici

Conform lui Bogdan Ceuca, una dintre metodele prin care o firmă își poate dezvolta afacerea este listarea pe bursă. Acesta menționează că există bani rezervați pentru firmele care își doresc să facă pasul către Bursa de Valori București sau pe piața AeRO, iar în tot acest timp, ele pot beneficia de consultanță gratuită.

„Listarea companiilor pe bursă este un lucru benefic pentru noi toți ca țară. Noi avem nevoie de companii noi care să se listeze fiindcă avem bani puși deoparte pentru așa ceva. Transilvania Investments, ca investitor instituțional, în momentul în care devine partenerul unei companii, pune umărul la această investiție”, a menționat Bogdan Ceuca.

În acest sens, există soluții și din partea fondurilor europene care să ajute firmele să se listeze pe bursă. Csilla Hegedüs, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a menționat faptul că există fonduri disponibile pe care antreprenorii le pot accesa pentru a-și acoperi costurile prevăzute în vederea listării.

„Avem 25 de mii de euro pentru listarea la piața Aero și 200 de mii de euro în total pentru listarea la piața principală. Condițiile de accesare a fondurilor sunt foarte simple. Cele de listare la bursă, nu sunt la fel de simple. Practic, prin aceste fonduri vrem să contribuim la acoperirea cheltuielilor de listare la bursă”, a declarat Csilla Hegedüs.

Csilla Hegedüs, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Ce își doresc IMM-urile: banii și sfaturile pe același piedestal

Cu toate că am crede că atunci când trece de pragul băncii, antreprenorul român vine doar pentru bani, conform lui Florian Teleabă, directorul biroului Kearney din București, acesta are nevoie și de sfaturi. Reprezentantul Kearney menționează că până și cei mai mari antreprenori ai lumii au nevoie de sfaturi legate de finanțe.

„Firmele nu au nevoie doar de bani de la bancă, ci și de sfaturi. Fie că îl luăm ca exemplu pe Elon Musk, Bill Gates sau orice alt om de afaceri, observăm că ei nu se pricep la finanțe. Orice mare antrepreprenor are nevoie ca instituția de la care ia un credit să îi spună că visul lui are sens din punct de vedere financiar”, a declarat Florian Teleabă.

Florian Teleabă, directorul biroului Kearney din București

Bogdan Ceuca, Csilla Hegedüs și Florian Teleabă au participat la Wall-Street Financial Forum 2023, eveniment organizat cu sprijinul ING Bank (Silver Partner), UniCredit Bank (Silver Partner), Mastercard (Silver Partner) și Transilvania Investments (Sponsor).

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri