14 August 2007

Fondurile de investitii cu cele mai mari valori la risc



Active Dinamic, Napoca, Omninvest, Premio si Intercapital sunt fondurile de investitii cotate de UNOPC cu cea mai mare valoare la risc, toate cele cinci plasamente putand aduce investitorilor o pierdere potentiala maxima de peste 35%.

Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) a anuntat lansarea unui indicator de risc, Value at Risk, care estimeaza pierderea maxima pe care o poate inregistra un titlu de participare la un fond mutual, pe o perioada de un si cu o probabilitate de 95%.

Indicatorul de risc este calculat pentru fondurile mutuale diversificate si de actiuni, in scopul unei mai bune informari a publicului si a cresterii transparentei, conform comunicatului transmis luni de catre institutie.

Noul indicator se numeste Value at Risk (Valoare la Risc, prescurtat VaR) si indica pierderea maxima pe care o poate inregistra valoarea unitatii de fond, pe o perioada de un an, in conditii normale de piata, cu o probabilitate de 95%.

Daca de exemplu, un fond are un indicator VaR de 10%, inseamna ca la o investitie de 100 lei, in fondul respectiv, investitorul ar putea pierde maximum 10 lei intr-un an, cu o probabilitate de 95%.

Potrivit unui raport publicat de UNOPC la 31 iulie, fonduri diversificate cu cel mai mic grad de risc (VaR) sunt Raiffeisen Benefit cu 6,99%, BT Clasic cu 8,72% si Concerto cu 10,77%. Cele mai riscante fonduri diversificate, dupa valoarea indicelui VaR, sunt Capital Plus cu 23,91%, Integro cu 22,28% si BCR Dinamic cu 21,66%.

In cazul fondurilor de actiuni, potrivit aceluiasi raport, cele mai putin riscante sunt Raiffeisen Prosper cu 16,41%, Star Next cu 20,67% si BCR Expert cu 22,61%. Dupa valoarea indicelui VaR, cele mai riscante fonduri de actiuni sunt Premio cu 41,16%, Omninvest cu 40,89% si Napoca cu 37,67%.

UNOPC este organizatia profesionala a operatorilor din industria Organismelor de Plasament Colectiv din Romania, care reuneste 18 societati de administrare a investitiilor (S.A.I.), cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) si banci depozitare.



Citeste si