14 Martie 2008

Schimburile de pachete au urcat lichiditatea Rasdaq la 15 mil. euro

In sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti, lichiditatea segmentului Rasdaq a fost aproape dubla fata de cea a pietei reglementate. Valoarea totala a tranzactiilor incheiate pe acest segment a fost ieri de 55,55 milioane de lei(15 milioane de euro),cea mai mare de la inceputul anului, pe fondul transferului a 22% din Comvex Constanta, pentru aproape 50 milioane de lei(13,4 milioane de euro), in conditiile in care BVB a avut o lichiditate de 28,9 milioane de lei(7,7 milioane de euro).
“Lichiditatea segmentului Rasdaq a fost atat de mare pentru ca s-au facut cateva tranzactii de amploare. Nu este ceva iesit din comun, sunt doar niste schimburi de pachete si de aceea valoarea totala a fost mai mare decat pe piata reglementata. Dar este o situatie punctual, conjuncturala, este vorba de o zi anume si nu de o evolutie generalizata”, ne-a explicat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Tendinta pietei a fost in scadere, cea mai mare depreciere fiind suferita de indicele societatilor de investitii financiare, -2,35 de procente, urmat de indicele general BET-C, cu -0,67%. BET, indicele blue-chips-urilor a pierdut -0,61 de procente. Scaderile au fost generalizate, fiind resimtite de majoritatea emitentilor. Doar patru companii au crescut in sedinta de ieri. La ora la care BVB a inchis la aceste niveluri, principalele burse ale europei afisau scaderi pentru indicia, de la -2,5 procente pentru indicele general al Bursei de la Parins, pana la -1,95 procente pentru indicele bursei londoneze, FTSE.

SIF Oltenia a fost cel mai lichid emitent, transferurile totale insumand 6,36 milioane de lei, in conditiile in care cotatia emitentului a scazut cu aproape 3 procente. Topul lichiditatilor la BVB a fost tinut de societatile de investitii financiare si Petrom. Titlurile SNP au atras a soua lichiditate din piata, 4,05 milioane de lei, castigand aproape un procent la valoarea nominala.

Schimburile cu titlurile Rompetrol au acumulat 1,8 milioane de lei iar actiunile BRD au facut o valoare totala de 1,65 milioane de lei.

Indicele Rasdaq-C s-a depreciat ieri cu 1,49%, la 3.872,68 puncte. La categoria de bazã a Rasdaq au fost efectuate schimburi în valoare de 4,8 milioane lei. Titlurile Comvex Constanþa (CMVX) au avut cea mai mare lichiditate de pe piaþa Rasdaq, fiind transferate mai multe pachete de acþiuni. Acþiunile CMVX au închis ºedinþa de ieri la preþul de 51 lei/titlu, în creºtere cu 16,43% faþã de cel din ºedinþa anterioarã.



Citeste si