26 Martie 2008

BVB da semnale pozitive, desi este prea devreme pentru confirmari



Toti trei indicii Bursei de Valori Bucuresti au inchis sedinta de ieri pe verde, cu volume de tranzactionare in crestere cu 23%, pe fondul optimismului insuflat de pe pietele externe. Brokerii spun ca sunt semnale pozitive, dar este prea devreme pentru estimari privind perioada urmatoare.

Indicele general al pietei a inchis cu doar 0,05% peste cotatia din sedinta de luni, fiind tinut la acest nivel scazut de cotatiile actiunilor petroliere care au inregistrat pierderi. BET-C a crescut cu 0,39 procente, iar indicele SIF-urilor, BET-FI a inregistrat cea mai mare apreciere, de 1,54 procente, pana la 54 186 puncte.

“Ramane de vazut ce se va intampla cu pragul de 55 000 al indicelui BET-FI. E posibil sa se transforme intr-o rezistenta sau chiar sa fie depasit, mergand astfel spre un trend ascendent”, a declarat, pentru Wall-Street, brokerul Adrian Caramiha.

Lichiditatea totala a pietei de la Bucuresti a depasit cu putin 10 milioane de euro, din care sectiunea Rasdaq a avut doar 1 milion de euro. Topul lichiditatii de ieri a fost tinut de Societatile de Investitii Financiare(cu exceptia SIF1) si de Banca Transilvania.

“Sedinta de ieri a fost caracterizata de o crestere a volumelor de tranzactionare. A fost prima zi cand au revenit strainii dupa vacant cu ocazia Pastelui Catolic si acest lucru s-a vazut. Au fost lichiditati importante atat pe majoritatea Societatilor de Investitii Financiare cat si pe emitentii din component indicelui BET. A contat foarte mult si faptul ca pe tot parcursul zilei bursele europene au inregistrat cresteri destul de importante”, a mai explicat Caramiha. “Semnalele sunt optimiste dar este inca prematur sa ne exprimam in privinta evolutiilor viitoare”, a incheiat acesta.

Singurul emitent international de la BVB, Erste Bank a fost pe tot parcursul sedintei in crestere cu aproximativ 3 procente, pe o lichiditate de 1,2 milioane de lei. BRD a castigat doua procente iar Banca Transilvania a incheiat la aceeasi cotatie de luni, 0,73 lei.

Pe segmentul farmaceutic s-a remarcat o revenire spectaculoasa in ultimele minute ale sedintei pentru compania Antibiotice Iasi. Aceasta a urcat rapid de la -2 procente la + 6%, in urma unor tranzactii impoortante, in valoare totala de peste 500 milioane lei.

Pe segmental Rasdaq, Albalact a inregistrat tranzactii in valoare totala de peste 1,5 milioane de lei, desi titlurile s-au depreciat cu 0,8%.



Citeste si