26 Mai 2008

Brokerii, nemultumiti ca CNVM a respins scrisorile de garantie bancara la Fondul de Compensare

Brokerii sunt nemultumiti de refuzul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de a accepta scrisorile de garantie bancara ca o parte a contributiilor la Fondul de Compensare a Investitorilor, a anuntat Asociatia Brokerilor.

Arbitrul pietei de capital a raspuns in 19 mai ca deocamdata "nu considera oportuna propunerea de utilizare a scrisorilor de garantie bancara ca modalitate de indeplinire a obligatiilor membrilor Fondului de Compensare a Investitorilor".

CNVM argumenteaza ca riscurile aferente emiterii si utilizarii scrisorilor de garantie nu pot fi cuantificate cu precizie.

Potrivit comunicatului Asociatiei Brokerilor, Comisia recunoaste si accepta in prezent scrisorile de garantie bancara pentru decontarea tranzactiilor de catre Depozitarul Central si pentru garantarea ofertelor publice de cumparare.

"Pare surprinzator ca o institutie precum CNVM, care a autorizat 15 banci de decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare pe piata romaneasca de capital, nu are incredere in scrisorile de garantie emise de acestea si le considera riscante", se mai arata in pozitia brokerilor.

Asociatia Brokerilor a precizat ca va aduce acest subiect in atentia Bancii Nationale a Romaniei, Parlamentului si Guvernului.

Fondul de Compensare a Investitorilor colecteaza contributii din partea intermediarilor participanti la piata de capital si va compensa creantele investitorilor in cazul in care un intermediar intra in incapacitate de a restitui banii sau instrumentele financiare ale investitorilor. Astfel, casele de brokeraj sunt obligate sa plateasca o contributie initiala si o contributie anuala.

Contributia initiala a intermediarilor reprezinta 1% din capitalul minim prevazut de legislatia pietei de capital pentru activitatea de servicii de investitii, dar nu poate fi mai mica de 1.000 de euro.

Contributiile anuale se calculeaza pe baza unor cote procentuale, iar pentru acest an cota procentuala a fost stabilita la 1,80%, aplicata la veniturile obtinute din comisioanele si tarifele percepute de intermediari sau din veniturile rezultate din administrarea portofoliilor in cazul societatilor de administrare a investitiilor (SAI).



Citeste si