15 August 2008

Cum reactioneaza bursa la raportarile financiare ale emitentilor

Perioada publicarii rezultatelor financiare ale emitentilor de la cota Bursei nu a ajutat in niciun fel piata sa creasca. Faptul ca datele anuntate de companii au fost sub asteptarile pietei a generat marcari de profituri ale investitorilor, miscari speculative mai ample si scaderi ale cotatiilor. Specialistii consultati de Wall-Street explica de ce preturile nu au fost impulsionate in sus de rezultatele pozitive.

Sentimentul de optimism a fost insuflat doar retroactiv

Cea mai mare parte a emitentilor care si-au prezentat rezultatele financiare in aceasta perioada au inregistrat aprecieri pana spre apropierea datei raportarii. “In momentul in care s-au publicat datele, acestia au scazut din cauza marcarilor de profit. Acest fenomen era oarecum asteptat in conditiile actuale ale pietei, care in ultima vreme a avut o evolutie laterala”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Barbulescu, analist la Prime Trasaction.

Spre deosebire de perioada de raportare a rezultatelor pentru primul trimestru, raportarile semestriale nu au mai impulsionat piata, desi rezultatele per ansamblul pietei nu au dezamagit.

“Anterior acestui moment, preturile au intrat intr-o perioada de tranzactionare in range, iar piata per ansamblu intrase intr-o stare de relativa stabilitate, un prilej pentru investitori de a rearanja poate distributia portofoliilor. In economia reala ultima perioada nu a fost caracterizata de tranzactii importante care sa dea un reper clar al valorii activelor si al companiilor in climatul curent”, explica Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Din aceste motive bursa nu s-a putut baza pe o sursa puternica de lichiditate, mai ales ca in acelasi interval de timp bancile au urcat considerabil dobanda pentru disponiblitatile agentilor economici si populatiei, a mai explicat acesta.

Dupa raportari, tendinta generala a fost de scadere

Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Est Invest, a declarat ca influenta perioadei de raportari pentru primul semestru s-a resimtit in cresterea bursei dupa minimele atinse in iunie, pe baza anticiparilor facute de investitori si speculatori.

“Raportarile emitentilor de pe BVB au adus un sentiment de optimism relativ pe intreaga piata de capital, insa numai retroactiv. Se observa ca odata cu publicarea raportarilor, desi bune, emitentii scad destul de mult”, a mai spus Murgoci.

Practic, in momentul publicarii rezultatelor, societatile nu au performat pe cat se astepta piata, nimeni nu a mai cumparat si speculatorii au vazut acest lucru ca pe un semnal de descarcare. “Acest lucru se datoreaza faptului ca tranzactiile pe BVB se fac mai mult cu scop speculativ, iar prin marcarea profiturilor realizate ca urmare a cresterilor generate de „febra” profiturilor preturile tind sa scada”, crede reprezentantul Est Invest.

Andreea Ciobanu, responsabilul departamentului de analiza al Intercapital Invest, considera evolutia bursei oarecum normala, tinand cont de sensibilitatea indicilor BVB la evolutiile externe. “Trebuie sa mai avem in vedere si ultimele stiri legate de performantele marilor economii ale lumii, in trimestrul II 2008 multe tari cunoscand scaderi ale Produsului Intern Brut. Este practic primul trimestru dupa un an de criza in care efectele turbulentelor de pe pietele financiare “au reusit” sa se faca cunoscute mai clar in economiile reale”, ne-a declarat analista.

Azomures si Antibiotice - evolutie similara

Producatorul de ingrasaminte Azomures a afisat in primele sase luni ale acestui an un profit net de 132,23 milioane lei (36 milioane euro), dupa pierderile inregistrate in intervalul similar din 2007, pe fondul cresterii afacerilor cu 55%. In prima jumatate a anului trecut, Azomures inregistrase pierderi de 6,13 milioane lei.

Prima reactie a pietei dupa anuntarea rezultatelor a fost o crestere de 14% in debutul sedintei. “Pe parcursul zilei au intervenit vanzatorii si compania a inchis in stagnare”, explica Barbulescu.

Ieri, actiunile au inregistrat cea mai mare scadere din aceasta luna, de 5,08%, adancind pierderea din aceasta saptamana la 4%.

Antibiotice Iasi a avut, dupa raportari, o evolutie similara cu Azomures – initial a crescut, dar spre final aprecierea s-a domolit.

Producatorul de medicamente a raportat pe primul semestru al anului un profit net de 16,65 milioane lei (4,54 milioane euro), in declin cu 20% fata de perioada similara din 2007, pe afaceri in usor avans. Afacerile din prima jumatate a acestui an au sporit cu numai 5%, ajungand la 107,32 milioane lei (29,24 milioane euro).

In afara de prima zi a saptamanii, actiunile ATB au inregistrat scaderi, la finalul sedintei de tranzactionare de ieri acestea au inchis la o valoare in scadere cu 3,05%. De la inceputul saptamanii, actiunile s-au depreciat cu 9,28%.

Rompetrol a castigat mai putin de 1% in prima zi dupa afisarea profitului

Rompetrol a avut o evolutie atipica. Desi a afisat un profit in scadere fata de intervalul similar de anul trecut, ieri, in prima zi de tranzactionare dupa raportari, emitentul s-a apreciat usor, cu 0, 57%.

Profitul net la sase luni al companiei Rompetrol Rafinare (RRC) s-a cifrat la 6,69 milioane lei (1,82 milioane euro), in scadere cu 56% fata de intervalul similar din 2007, iar veniturile, cat si cheltuielile companiei s-au majorat in acelasi ritm, cu 96%.

“RRC s-a apreciat mai putin in zilele trecute, iar impactul din sedinta de ieri, dupa afisarea rezultatelor financiare, nu a fost foarte puternic, pentru ca deja incepusera marcarile de profit”, a mai spus Barbulescu.

Veniturile Rompetrol Rafinare s-au ridicat la 5,034 miliarde lei (1,37 miliarde euro), iar cheltuielile s-au cifrat la 5,028 miliarde lei (1,37 miliarde euro).
De la inceputul saptamanii titlurile Rompetrol au pierdut cumulat 8,6%.

TEL - profiturile exceptionale nu mai influenteaza cotatia

Transelectrica, la fel ca si Petrom si BRD, a crescut foarte mult in asteptarea rezultatelor, in schimb, aceastea au fost sub asteptari, si dupa data afisarii au inceput sa scada, explica analistul de la Prime Transaction.

Compania de transport al energiei electrice Transelectrica (TEL) a avut in primul semestru al anului un profit net de 115,5 milioane lei (31,48 milioane euro), dublu fata de cel din aceeasi perioada din 2007, pe fondul cresterii afacerilor cu 29,5%.

Investitorii nu au fost totusi multumiti de aceste rezultate, atat miercuri, cat si in sedinta de ieri titlurile depreciindu-se cu peste 4%. Actiunile au pierdut in aceasta saptamana aproximativ 7,2%.

“Se poate observa totusi ca profiturile exceptionale, indiferent de numele emitentului, incep sa nu prea mai influenteze cotatia la bursa. Ca si exemplu putem lua Transelectrica, care desi a anuntat situatii financiare exceptionale, cu o dublare a profitului si o crestere a rentabilitatii, nu a impulsionat investitorii sa intre la cumparare si sa sustina cotatia”, crede Marcel Murgoci.

SIF - evolutie atipica in perioada premergatoare raportarilor

Investitorii au mizat pe rezultate financiare semestriale bune, iar perioada de publicare a lor a fost un prilej pentru o usoara revenire pe termen scurt a pietei.

“Singurele actiuni care nu au fost angrenate de aceste aprecieri au fost cele ale celor cinci Societati de Investitii Financiare, indicele BET-FI cunoscand mai mult evolutii intr-o zona pe palier. Diferenta dintre evolutia indicelui BET si a indicelui BET-C comparativ cu evolutia indicelui BET-FI arata ca perioada de reveniri a fost mai mult o zona speculativa, investitorii fiind mai sceptici cu privire la evolutia SIF-urilor care sunt analizate mai ales din perspectiva performantelor VUAN-ului si mai putin raportat la performantele financiare. Astfel, in cazul acestora nu au existat anticipatii pozitive cu privire la evolutia viitoare a VUAN-ului”, a explicat Andreea Ciobanu.

Toate miscarile pietei din aceasta perioada indica o prezenta evidenta a speculatorilor, mai mare decat cea a investitorilor. “Faptul ca societati din sectoare diferite, cu raportari diferite la semestru (unele in media asteptarilor, altele nu) se misca in acelasi sens intr-o perioada restransa de timp indica faptul ca piata a fost dominata in acea perioada de tranzactii efectuate de investitori cu profile investitionale foarte asemanatoare”, a explicat Andrei Ciubotaru.

Si Barbulescu semnaleaza o prezenta masiva a speculatorilor in ultima perioada. “Faptul ca nu sunt volume foarte mari nici cand sunt scaderi, nici cand sunt cresteri indica faptul ca majoritatea operatiunilor e indusa de speculatori si nu de investitori pe termen mediu si lung”, a conchis analistul.


Citeste si